Europese Commissie legt 's werelds grootste bierbedrijf AB InBev boete van 200 miljoen euro op

De Europese Commissie heeft AB InBev een boete van 200 miljoen euro opgelegd voor het overtreden van de EU-mededingingsregels. AB InBev, 's werelds grootste bierbrouwer, heeft misbruik gemaakt van zijn machtspositie op de Belgische biermarkt door goedkopere invoer van zijn Jupiler-bier uit Nederland naar België te belemmeren.

De Europese Commissie legt de Belgische bierreus AB InBev een boete van iets meer dan  200 miljoen euro op omdat het bedrijf misbruik heeft gemaakt van zijn machtspositie op de Belgische biermarkt. Dat kondigt Eurocommissaris voor Mededinging Margrethe Vestager aan.

De Europese Commissie opende in juni 2016 een onderzoek naar de Belgische biergigant om na te gaan of het zijn machtspositie op de Belgische biermarkt had misbruikt. Concreet zou het bedrijf de invoer naar België van zijn eigen bieren uit buurlanden Nederland en Frankrijk hebben tegengehouden. Biermerken Jupiler en Leffe zijn daar goedkoper, omdat ze er meer concurrentie hebben.

Concreet zou AB InBev bijvoorbeeld de blikjes in Nederland hebben aangepast: de Franstalige tekst werd ervan gehaald. In Frankrijk werd de Nederlandstalige tekst dan weer verwijderd. Zo kon AB InBev vermijden dat de blikjes verkocht konden worden in respectievelijk Wallonië en Vlaanderen.

"Belgische consument moest bewust meer betalen"

Margrethe Vestager, commissaris voor mededingingsbeleid: "De Belgische consument moest meer betalen voor zijn favoriete bier omdat AB InBev een bewuste strategie hanteerde om grensoverschrijdende verkoop tussen Nederland en België te beperken. Pogingen van dominante ondernemingen om de interne markt op te splitsen om zo hoge prijzen te handhaven, zijn verboden. Daarom hebben we AB InBev een boete van 200 miljoen euro opgelegd voor het overtreden van onze antitrustregels."

De Belgische consument moest meer betalen voor zijn favoriete bier omdat AB InBev een bewuste strategie hanteerde.

Margrethe Vestager, commissaris voor mededingingsbeleid

Een dominante marktpositie is op zich niet verboden volgens de EU-mededingingsregels. Wel rust op ondernemingen met een machtspositie een bijzondere verplichting dat ze hun marktmacht niet mogen misbruiken door de concurrentie te beperken — op de markt waar zij een machtspositie hebben of op afzonderlijke markten.

Anheuser-Busch InBev NV (AB InBev) is de grootste bierbrouwer ter wereld. Zijn populairste biermerk in België is Jupiler, dat goed is voor ongeveer 40 procent van de totale Belgische biermarkt.

"Consument centraal "

“Verantwoordelijkheid en integriteit zijn cruciaal in onze bedrijfscultuur. We hebben geleerd uit deze zaak" reageert John Blood, General Counsel & Company Secretary bij AB InBev. "Zo werd er al 230 miljoen dollar in de boekhouding voorzien om de boete te betalen."

"De consument staat centraal bij alles wat we doen", besluit Blood. "Nu deze zaak achter de rug is, kunnen we dit hoofdstuk afsluiten."

Meest gelezen