Evergem voert betonstop nu al in

De gemeente Evergem schrapt 150 hectare woonuitbreidingsgebied. Dat betekent dat er buiten de dorpskernen geen woningen meer mogen bijkomen. Evergem wil zo de open ruimte bewaren. De beslissing komt er om de klimaatdoelstellingen te halen en omdat de gemeente te snel groeit.

Het gemeentebestuur van Evergem besloot tijdens de vorige bestuursperiode al om woonuitbreidingen te bevriezen tot 2040. Maar gaat nu nog een stap verder want het voert meteen een betonstop in. Evergem zegt zelf de eerste gemeente in Vlaanderen te zijn die dat doet. In gebieden die een halve of een kilometer van bestaande dorpskernen liggen, mogen er geen woningen meer bijkomen. 150 hectare woonuitbreidingsgebied wordt geschrapt en vervangen door landbouwgrond of natuurgebied. 

Groei gemeente afremmen én goed voor het klimaat

De bedoeling is om het groene karakter in Evergem te behouden en ook de klimaatverandering aan te pakken. "Men belooft een betonstop binnen een aantal jaar, maar tegen dan is het te laat", zegt schepen Sven Roegiers (CD&V). Hij wil niet wachten tot de gevolgen voelbaar zijn. "Het is nu het moment om het roer om te gooien en te stoppen met open ruimte vol te bouwen", voegt Roegiers toe. De gemeente bekijkt nu of eigenaars van gronden een compensatie kunnen krijgen. 

Meest gelezen