AP

Facebook sluit Italiaanse profielen die nepnieuws verspreidden

Facebook heeft 23 pagina's gesloten die volgens het internetbedrijf valse berichten publiceerden. Daarnaast is ook een onbekend aantal pagina's afgesloten die andere pagina's kopieerden en waar geen echte identiteit aan gekoppeld was.

De bal ging aan het rollen na een onderzoek door Avaaz, een collectief van cyberactivisten. Die signaleerden aan Facebook dat meerdere Italiaanse accounts doelbewust nepnieuws verspreidden dat de regeringspartijen Lega en Vijfsterrenbeweging moest ten goede komen. 

Zo herhaalden de accounts bijvoorbeeld een oud verhaal over de anti-maffia-auteur Roberto Saviano. Die zou ooit hebben gezegd dat hij "liever migranten zou redden dan slachtoffers van een aardbeving in Italië". Het verhaal klopt niet, maar voorstanders van de harde anti-migratielijn van de huidige Italiaanse regering blijven het reproduceren en verspreiden. 

Andere accounts toonden beelden van migranten die een politiewagen vandaliseerden. Dat beeld kwam uit een speelfilm, maar werd voorgesteld als echt gebeurd.  

Roberto Saviano
AP2010

Nepprofielen

Volgens Avaaz heeft Facebook nu 23 profielen afgesloten. Die zouden samen ruim twee miljoen volgers hebben gehad. Facebook zelf gaf geen cijfers, maar bevestigde wel dat het tegen een aantal pagina's "actie had ondernomen". 

Behalve om verspreiders van fake verhalen ging het ook om profielen die zèlf nep waren: doorslagjes van andere, bestaande accounts onder een andere naam, of onder een compleet verzonnen naam. "We hebben een aantal accounts verwijderd die een inbreuk vormden op ons beleid rond authenticiteit of onze regels rond naamsveranderingen", zei Facebook Italië in een mededeling.

De Europese Commissie had vorige maand de grote internetbedrijven Facebook, Twitter en Google nog opgeroepen om strikter toe te kijken op de verspreiding van nepnieuws, in de aanloop naar de Europese verkiezingen van 23 tot 26 mei. 

Meest gelezen