Video player inladen...

"GPS voor de burger" moet kwaliteit van behandeling per ziekenhuis tonen

Open VLD wil dat de patiënt zich eenvoudig kan informeren over de kwaliteit van elke behandeling in elk ziekenhuis. "Een soort gps voor de burgers", aldus minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD). Het moet de patiënt helpen de juiste keuze te maken, maar ziekenhuizen ook aanzetten hun expertise te bundelen.

Het voorstel maakt deel uit van twaalf concrete afspraken op het vlak van gezondheidszorg waarmee Open VLD naar de kiezer trekt. De maatregelen bouwen voor een stuk voort op het beleid dat De Block de afgelopen vijf jaar heeft gevoerd en waar ze graag nog een vervolgstuk aan wil breien.

"Investeren in gezondheid en mensen betaalt zich dubbel en dik terug, maar zomaar de geldkraan opendraaien doe ik niet", benadrukt De Block. De Vlaamse liberalen houden vast aan de groei van het budget voor gezondheidszorg met 1,5 procent bovenop de inflatie. "Daar kan ik mee leven", dixit De Block. "Met een economische groei van 1,5 of 1,6 procent, kan je geen 3 procent groei geven".

Bovendien gelooft de uittredende minister dat er vandaag nog middelen verloren gaan door versnippering, inefficiëntie en dubbel werk. Eerder brak ze ook al een lans voor accountability, wat erop neerkomt dat zorgvuldig moet omgesprongen worden met publiek geld. "Elke euro moet naar de patiënt gaan, niet naar structuren. De patiënt moet op het podium staan, op plaats één."

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Video player inladen...

Meest gelezen