Groen wil nog deze week duidelijkheid van premier over lijst met grondwetsartikels

Kristof Calvo (Groen) wil nog deze week duidelijkheid van premier Charles Michel over de lijst met grondwetsartikels die tijdens de volgende regeerperiode gewijzigd kunnen worden. Calvo wil dat de regering de lijsten van de Kamer en de Senaat overneemt zodat een klimaatwet mogelijk wordt. Premier Charles Michel (MR) laat weten dat de regering zich inderdaad nog moet buigen over de lijst.

Om de grondwet te kunnen veranderen, moeten bepaalde artikels nog voor de verkiezingen "voor herziening vatbaar" worden verklaard. Dat moet op drie niveaus gebeuren: in de Kamer, in de Senaat en door de regering.

De Kamer en de Senaat hebben dat al gedaan, de regering vooralsnog niet. Groen-fractieleider Kristof Calvo roept premier Michel op om daar snel werk van te maken. Calvo wil dat de regering in lopende zaken de lijsten van de Kamer en Senaat, die grotendeels overeenkomen, overneemt. Premier Michel uitte eerder zijn ongenoegen over die lijsten, omdat ze volgens hem "communautaire chaos" zouden veroorzaken. "We gaan het land niet vijf jaar blokkeren."

Ook Groen past voor "institutionele avonturen", laat Calvo weten, maar de lijsten van Kamer en Senaat bevatten volgens hem "net heel wat positieve zaken". Voor Groen is onder meer de klimaatwet cruciaal. Als de regering de lijst van Kamer en Senaat naast zich neerlegt, dreigt die klimaatwet onmogelijk gemaakt te worden, vreest Calvo.

"Het is al langer duidelijk dat er binnen de regering verschillende meningen zijn. Maar dit zo laten aanslepen, is voor niemand goed. Er is ernstig werk geleverd in de parlementen. Het zou een regering in lopende zaken zonder een meerderheid sieren als ze die lijst zou overnemen", zegt Calvo.

Premier Michel laat via zijn woordvoerder weten dat de regering zich inderdaad nog over de lijst met grondwetsartikels moet buigen. Eind deze week is er in elk geval nog een ministerraad gepland. Mogelijk komt de lijst daar aan bod.

Meest gelezen