Tijd om terug te blikken: hoe hebben de verschillende regeringen de afgelopen 5 jaar gepresteerd? 

De verkiezingen naderen met rasse schreden. Tijd om vooruit te kijken, maar ook om even terug te blikken. Hoe hebben de verschillende regeringen er het de afgelopen legislatuur van afgebracht? VRT NWS nam de verschillende bestuursniveaus onder de loep. 

Federaal: Michel I/II, sociale herstelregering die onherstelbaar beschadigd raakte

De regering-Michel ging van start in oktober 2014 en wilde een sociaaleconomische herstelregering zijn. Die ambitie werd vaak overschaduwd door interne twisten.

De regering werd niet zomaar “kibbelkabinet” genoemd en ging eind vorig jaar roemloos ten onder toen de N-VA eruit stapte. De minderheidsregering-Michel II is zowat de voortzetting van Michel I zonder de N-VA, maar is er nooit echt in geslaagd de politieke agenda te bepalen.

Lees/bekijk hier de volledige balans van de regering Michel I/II

Vlaanderen: Bourgeois I snoeide en groeide, maar liet ook enkele steken vallen

De regering van minister-president Geert Bourgeois (N-VA) is de eerste Vlaamse regering met een Vlaams-nationalist aan het hoofd. In vergelijking met het federale niveau verliep de formatie in 2014 relatief vlot.

Bourgeois I kreeg de begroting op orde, profileerde zich vervolgens als investeringsregering, maar bleef in gebreke over klimaatbeleid, armoedebestrijding en de wachtlijsten in de zorg. Desondanks hakte ze ook enkele belangrijke knopen door.

Lees/bekijk hier de volledige balans van de Vlaamse regering 

Europa: Greep de EU haar laatste kans? De balans van 5 jaar Europees beleid

De grexit werd afgewend, maar de brexit kon niet vermeden worden. De EU lag de afgelopen vijf jaar een aantal keren ferm onder vuur. Denk maar aan de aanpak van de migratiecrisis.

Maar daarnaast mocht de EU ook een aantal pluimen op de hoed steken. Zo daalde de werkloosheid bijvoorbeeld met 3 procent. We overlopen 5 jaar Europees beleid.

Lees/bekijk hier de volledige balans van het Europese beleid.

Brussel: Vervoort II, de hervormingsregering die morrende taxichauffeurs, 22 maart en het Samusocial-schandaal overleefde

De Brusselse regering-Vervoort II profileerde zich in 2014 als een ploeg die de torenhoge werkloosheid in de hoofdstad zou aanpakken. Een ambitie die ze ook voor een deel waarmaakte.

Toch slaagde de regering er nooit echt in de Brusselse reputatie van probleemkind van het land weg te werken. Ook intern rommelde het onderweg.  In de zomer van 2017 leek het gedwongen ontslag van Brussels burgemeester Yvan Mayeur het einde van de ploeg in te luiden, maar zover kwam het niet. De PS en kopman Vervoort bleven, in tegenstelling tot hun Waalse partijgenoten, op post tot het einde van de rit.

Lees/bekijk hier de volledige balans van de Brusselse regering. 

Wallonië: Van Magnette I tot Borsus I - de Waalse regeringswissel die zowel de PS als de MR mogelijk zuur zal opbreken

5 jaar geleden namen PS en CDH iedereen in snelheid door zich vlak na de verkiezingen aan elkaar vast te klinken. Beide partijen dreven de MR zo onbewust richting een regeringsdeelname op federaal niveau.

In de zomer van 2017 kwam er op aansturen van CDH een abrupt einde aan het oranjerode huwelijk in Franstalig België.  MR sprong in het gat en Borsus werd de nieuwe politieke leider in het zuiden van het land. Een zet die de troepen van Michel evenwel niet in dank lijkt te worden afgenomen door de Waalse kiezer. 

Lees/bekijk hier de volledige balans van de Brusselse regering. 

Meest gelezen