Theo Francken (N-VA, links) en Ivo Belet (CD&V, rechts)

Theo Francken (N-VA): "CD&V is tegen pushbacks, maar pakt uit met cijfers van streng Italiaans migratiebeleid"

CD&V wil geen "pushbacks" waardoor migranten en vluchtelingen zonder geldige papieren niet meer naar Europa mogen komen. Want steeds minder migranten wagen de oversteek naar Italië, redeneert de partij. Een vreemd argument, vindt voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Dat lage aantal komt net door het streng asielbeleid van de Italiaanse regering, gelooft hij: "U pakt uit met cijfers van een politiek waar u zelf constant tegen pleit."

Mogen mensen die zonder geldige papieren naar Europa komen, hier nog asiel aanvragen? Dat was de centrale vraag in een hevig migratiedebat in "Iedereen kiest", het programma in aanloop van de verkiezingen op 26 mei. Rond de tafel: minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD), haar voorganger Theo Francken (N-VA) en Europese parlementsleden Gerolf Annemans (Vlaams Belang) en Ivo Belet (CD&V).

Open VLD en N-VA op zelfde lijn over "pushbacks"

Opvallend, N-VA en Open VLD zitten op dat vlak op dezelfde lijn. Van N-VA weten we al langer dat de partij geen asiel meer wil verlenen aan wie zonder geldige papieren naar Europa komt. Andere humanitaire hulp is eventueel wel mogelijk.

Maggie De Block (Open VLD) maakte duidelijk dat ook Open VLD wil "ontmoedigen" dat mensen zonder geldige papieren de oversteek wagen. Wie dat wel doet, "moet gered worden, en teruggestuurd worden naar kampen aan de buitengrens om hun procedure te doen", zegt De Block. Bootjes met vluchtelingen "terugduwen", zien de liberalen dan weer niet zitten.  

Lees verder onder de foto.

Minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD)

Er zijn dit jaar vanuit Libië 742 migranten in Italië aangekomen, 92 procent minder dan vorig jaar

Ivo Belet, Europees parlementslid voor CD&V

CD&V neemt een heel ander standpunt in. "Wij zijn uitgesproken tegenstanders van pushbacks", zegt Europees parlementslid Ivo Belet (CD&V). "Wij vinden dat mensen moeten opgevangen worden op een humane manier." Hij verdedigt ook het Europees beleid, waardoor de budgetten voor de grenswachten van Frontex werden opgetrokken. Belet benadrukt dat het aantal migranten en vluchtelingen dat de oversteek waagt, sterk is afgenomen: "Er zijn dit jaar vanuit Libië 742 migranten in Italië aangekomen, 92 procent minder dan vorig jaar." 

U pakt uit met cijfers van een politiek waar u zelf constant tegen pleit

Theo Francken, voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie (N-VA)

Een vreemde redenering, vindt voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA): "U pakt uit met cijfers van een politiek waar u zelf constant tegen pleit." Francken wijst erop dat de Italiaanse regering met vicepremier Matteo Salvini een streng migratiebeleid voert dat "de facto (in de praktijk, red.) pushbacks organiseert". Migranten blijven ontvangen op de manier die CD&V voorstelt, leidt tot "de chaos die we elke dag beleven in Brussel-Noord", gelooft Francken. "U zet ze op een eiland en u laat ze daar creperen", reageert Belet dan weer.

U zet ze op een eiland en u laat ze daar creperen

Ivo Belet, Europees parlementslid voor CD&V

Lees verder onder de foto. 

Gerolf Annemans, Europees lijsttrekker voor Vlaams Belang

Voor Gerolf Annemans, Europees parlementslid voor Vlaams Belang, gaan de voorstellen van N-VA en Open VLD niet ver genoeg. Zijn partij pleit voor een "immigratiestop", al is het niet duidelijk hoe ze die willen organiseren. Volgens Annemans heeft Francken onvoldoende op het Europees migratiedebat gewogen. "Ik heb België op geen enkel moment in de Europese Raad iets anders horen zeggen dan 'ja' en 'amen'", zegt Annemans. "Francken zou geloofwaardig zijn als er ooit een ministerraad zou geweest zijn waarin hij aan premier Charles Michel de bevoegdheid zou hebben ontnomen om overal ja op te zeggen", vindt hij. 

Bekijk hier enkele fragmenten uit het migratiedebat uit "Iedereen kiest": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen