Video player inladen...

Groen-fractieleider Calvo: "N-VA en Open VLD zijn de vakbond van de allergrootste vermogens"

Groen-fractieleider in de Kamer Kristof Calvo is "onaangenaam verrast" door de aanhoudende aanvallen van N-VA en Open VLD tegen het voorstel van Groen om de allerrijksten in ons land hoger te belasten. In "Terzake" zegt hij dat de twee partijen zich opwerpen als de vakbond van de allergrootste vermogens.

In het partijprogramma van Groen staat een voorstel om de mensen die netto meer dan een miljoen euro bezitten een vermogensbelasting op te leggen. Het zou om zo'n vijf procent van de bevolking gaan. "Te vaak is het de middenklasse die belastingen betaalt in dit land. We kijken te veel naar arbeid, die belastingen zijn te hoog, en daar willen wij verandering in brengen door een eerlijke bijdrage van de allergrootste vermogens."

Om te weten wie er meer dan een miljoen bezit zal er wel een vermogenskadaster van alle Belgen moeten worden opgemaakt en over hoe dat praktisch in zijn werk moet gaan, blijft Calvo vaag. "Het is uiteraard niet de bedoeling om een fles wijn of een schilderij te belasten", zegt Calvo, "het is maar wanneer men zich laat verzekeren voor een heel grote collectie dat dat mogelijk in aanmerking zou komen." Bovendien is er over huizen en aandelen al heel veel informatie beschikbaar bij de fiscus, zegt hij.

"De collega's die doen alsof het Vlaamse gezin zo maar een miljoen euro netto heeft, op welke planeet leven die eigenlijk?", vraagt Calvo zich af. "Ik ben vooral heel onaangenaam verrast over de argumenten, inclusief leugens en onwaarheden,  die de tegenstanders boven halen. Ze werpen zich echt op als de vakbond van de allergrootste vermogens. Wij zijn de vakbond van de mensen in armoede en de middenklasse. Wij willen dit land veranderen, dus willen wij ook de belastingen in dit land veranderen", besluit Calvo.

Bekijk hieronder het hele interview met Calvo:

Video player inladen...

Meest gelezen