Natuurpunt: "Vlaamse bouwgrond volbouwen is gelijk aan de uitstoot van bijna 374.000 auto's"

Natuurpunt wil dat meer bouwgronden in Vlaanderen, die nog niet gebruikt zijn, worden omgezet in natuurgebied. Dat schrijft Gazet Van Antwerpen en wordt bevestigd aan VRT NWS. Enkel zo kunnen de klimaatdoelstellingen gehaald worden, zegt de natuurorganisatie. "Vlaamse bouwgrond volbouwen is gelijk aan de uitstoot van bijna 374.000 auto's."

In Vlaanderen zou er op dit moment nog zo'n 80.000 hectare bouwgrond zijn die niet bebouwd is. Het gaat om braakliggende gronden die vaak vol staan met bomen en planten. Natuurpunt liet het wetenschappelijk onderzoekscentrum VITO berekenen dat als die bouwgrond toch bebouwd zou zijn, de CO2-uitstoot van bijna 374.000 auto's niet zou kunnen opgenomen worden door de natuur op die grond.

"Want de planten en bomen die nu nog vaak op de braakliggende bouwgrond staan hebben een absorberend vermogen", legt Frederik Mollen van Natuurpunt uit. "Ze halen koolstof uit de lucht en houden die ook vast. Beton heeft die eigenschap niet. Als we alle nog ongebruikte bouwgrond zouden volbouwen zou dus dat absorberend vermogen van die grond verloren gaan."

De natuurorganisatie zou dan ook liefst zien dat heel wat van die onbebouwde bouwgronden worden omgezet in natuurgebied. De betonstop, waarbij er pas vanaf 2040 niets meer mag bijgebouwd worden in Vlaanderen, is onvoldoende in de strijd tegen de klimaatopwarming, meent Natuurpunt.

"De discussie rond de betonstop focust zich nu vooral op de ruimtelijke aspecten, maar de klimaatproblematiek is even belangrijk," zegt Mollen. "Land- en grondgebruik hebben ook een belangrijke impact op de klimaatopwarming en zouden dus omgekeerd ook een grote oplossing kunnen zijn om dat probleem aan te pakken."  

Meest gelezen