Video player inladen...

Legionella-uitbraak in regio Evergem eist dodelijk slachtoffer

De legionellabesmetting in de regio van Evergem, bij Gent, heeft een dodelijk slachtoffer geëist. Dat meldt het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. De patiënt was eerder opgenomen in het UZ Gent. 16 andere patiënten worden nog  behandeld. De bron van de besmetting is nog niet gekend.

In de regio rond Evergem, bij Gent, zijn de afgelopen twee weken 16 mensen besmet geraakt met de legionella-bacterie. Eén patiënt, een vijftiger, raakte in kritieke toestand.

De man was er zo slecht aan toe dat hij amper beademd kon worden, zei dokter Dirk Ommeslag van het team dat de patiënten in Sint-Lucas begeleidt eerder op de dag. Die patiënt is nu overleden, meldt het Agentschap Zorg en Gezondheid.

Andere patiënten

De 15 andere patiënten die besmet zijn met de legionairsziekte, worden behandeld met antibiotica.  Eén van hen verkeert in levensgevaar.  Zes patiënten zijn boven de 65 jaar, hebben een chronische ziekte of een verminderde weerstand, laat de gemeente Evergem weten. Dat bevestigt dat vooral oudere of verzwakte mensen gevoeliger zijn voor de ziekte.

De meeste personen komen uit Evergem maar enkele patiënten komen uit Gent, dat aan Evergem grenst. De komende dagen worden de patiënten verder bevraagd om op zoek te gaan naar wat ze met elkaar gemeenschappelijk hebben. Uit de eerste resultaten van die bevraging blijkt dat ze niet op gemeenschappelijke evenementen of locaties aanwezig zijn geweest.

"We denken niet onmiddellijk in de richting van kraantjeswater, omdat er veel variatie is in het profiel van de patiënten. De patiënten zijn tussen de 25 en 90 jaar oud", zegt woordvoerder Joris Moonens van het agentschap Zorg en Gezondheid.

Bron?

Legionella is een bacterie die ontstaat in warm water en die zich verspreidt via waterdamp of -nevel. Het Agentschap Zorg en Gezondheid vermoedt daarom dat de besmettingsbron ergens in de Gentse haven ligt. Daar zijn veel koeltorens en -installaties die de ideale kweekvijver kunnen vormen voor legionella.

Het is een van de mogelijkheden, maar het kan ook van elders komen, volgens dokter Ommeslag: "Het kan. Sowieso komt de bacterie uit een watermilieu. Twee jaar geleden hadden we al eens iets dergelijks in Gent, toen werd de bacterie gevonden in een bloemenvijver. Nu is het Agentschap Zorg en Gezondheid kweken aan het nemen van allerhande waterreservoirs, in het noorden van Gent."

"Omdat de bacterie eerst moet kunnen groeien in zo'n waterstaal, zal het tot volgende week maandag duren eer daar resultaten van zijn", zegt  Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid.  Maar "het blijft voorlopig gissen wat de bron van besmetting kan zijn. Bij de meeste legionella-uitbraken wordt de bron nooit gevonden", aldus de woordvoerder.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen