Video player inladen...

Preventieweek huidkanker: "Twijfel niet en laat je huid screenen"

Vanaf vandaag loopt voor de 21e keer de jaarlijkse preventieweek rond huidkanker. 1.500 Belgen hebben zich ingeschreven om zich deze week gratis te laten screenen op verdachte vlekjes. En screening is belangrijk, om huidkanker in een zo vroeg mogelijk stadium te ontdekken. Jaarlijks komen er zo'n 40.000 nieuwe huidkankers bij in ons land, en daarmee is huidkanker nog steeds de meest voorkomende en de snelst stijgende vorm van kanker. 

Het aantal gevallen van huidkanker is tussen 2004 en 2016 gestegen met 342 procent in België. In 2016, de meest recente cijfers, ging het om 39.000 nieuwe gevallen van huidkanker. Dankzij sensibiliseringscampagnes worden veel huidkankers gelukkig sneller opgespoord en stijgt het aantal overlijdens daardoor niet.

"In tegenstelling tot vroeger weten de meeste mensen ondertussen dat een vlek die verandert gevaarlijk kan zijn. Toch is er nog altijd een deel van de patiënten dat veel te laat komt", zegt Thomas Maselis, Belgisch voorzitter van Euromelanoma die de campagnes rond huidkanker organiseert.

"Vooral oudere mannen boven de 50 blijven een risicogroep en zetten niet snel de stap naar een dokter of dermatoloog. Bij hen leeft vaak het idee dat het maar een vlekje op de huid is dat geen kwaad kan", zegt Maselis. "Die foute perceptie moet weg."

Uit recent onderzoek van Euromelanoma blijkt dat één op de twee patiënten medisch advies uitstelt, wat het risico op huidkanker vergroot. "Nochtans zouden we de helft van de patiënten die nu nog overlijden aan huidkanker kunnen redden als ze sneller langskomen." De kans op overlijden bij een melanoom, de meest agressieve vorm van huidkanker, stijgt met 41 procent als je 4 maanden wacht om medisch advies in te winnen, klinkt het bij Euromelanoma.

Dermatologen roepen daarom op om een screening op huidkanker niet uit te stellen. Tijdens deze preventieweek krijgen 1.500 Belgen de kans om zich gratis te laten screenen. Wie zich nog wil inschrijven, is jammer genoeg te laat. De plaatsjes waren al na één dag volzet. 

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen