Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Sri Lanka stelt avondklok in en bant sociale media na wraakacties tegen moslims

In Sri Lanka is in heel het land de avondklok ingesteld na opnieuw een dag van rellen en aanvallen op moskeeën, winkels en huizen van moslims. De voorbije dagen is het steeds meer tot wraakacties gekomen als reactie op de bloedige terreuraanslagen van Pasen.

Sinds de bloedige aanslagen tegen kerken en hotels op Paasdag waarbij meer dan 250 mensen zijn gedood, is de sfeer tussen de moslimminderheid en boeddhisten, hindoes en christenen grimmiger geworden. Die aanslag is opgeëist door de terreurgroep IS. De voorbije dagen is die spanning toegenomen en gisteren zijn in een aantal steden opnieuw moskeeën en huizen en winkels van moslims aangevallen.

Vandaag is het op tal van plaatsen in het land opnieuw tot steeds grotere rellen gekomen en heeft de politie traangas moeten inzetten om woedende manifestanten te verspreiden. Toch kon dat niet verhinderen dat winkels van moslims en moskeeën geplunderd werden en in brand gestoken. 

Daarop is in steeds meer steden en provincies de avondklok ingesteld en vanavond is dan in heel het land de avondklok van kracht geworden. Toch rijden er nog altijd met stokken bewapende bendes op motorfietsen rond en blijft het onrustig. Om "ophitsing te voorkomen" zijn ook sociale media zoals Facebook, WhatsApp, Instagram en YouTube voorlopig gebannen.  

Moslimminderheid in het vizier

De sfeer is vooral gespannen in steden waar er veel christenen en moslims samenwonen. Eerder had de politie al 700 ahmadiyya-moslims uit de overwegend christelijke stad Negombo moeten evacueren. Dat is de plek waar op Pasen een aanslag werd gepleegd in de kathedraal. Nochtans waren die ahmadiyya's eerder uit Pakistan gevlucht toen ze bedreigd werden door extremistische soennitische moslims.

Toch is het geweld tegen moslims niet enkel het werk van christenen, want ook boeddhistische Singalezen zijn opgemerkt in groepen die moskeeën aanvallen. 

De kwestie van religieuze en etnische spanningen ligt erg gevoelig in Sri Lanka. Dat land is tien jaar geleden uit een bloedige burgeroorlog gekomen tussen de boeddhistische Singhalese meerderheid en de belangrijkste minderheid van hindoeïstische Tamils. Daarbij zijn toen tussen de 70.000 en de 100.000 mensen gedood. Nu dreigen de kleinere minderheden zoals moslims en christenen dus slaags te raken. De voorbije jaren waren er echter al aanvallen van extremistische Singalezen tegen de moslimminderheid.

Meest gelezen