Telenet mag De Vijver Media overnemen onder voorwaarden

De Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) heeft het licht op groen gezet voor de overname van De Vijver Media door Telenet. Telenet mag de groep boven televisiezenders Vier, Vijf en Zes en productiehuis Woestijnvis overnemen, maar moet zich daarbij houden aan enkele voorwaarden. 

Telenet kondigde vorig jaar in maart al aan dat het de enige eigenaar wilde worden van De Vijver Media . De andere aandeelhouders Mediahuis en Waterman & Waterman (Wouter Vandenhaute en Erik Watté) verkopen daarbij hun belang van respectievelijk 30 en 20 procent.

De goedkeuring van die transactie door de mededingingsautoriteiten liet lang op zich wachten. In november besliste de Europese Commissie dat de Belgische autoriteit bevoegd is. Die heeft nu dus het licht op groen gezet.

Telenet wordt na de overname een volledig verticaal geïntegreerde groep: het heeft distributie, tv-kanalen en productie in handen. Dat is veel macht, en dus verbindt de BMA voorwaarden aan de deal. Concurrerende tv-platformen moeten de zenders Vier, Vijf en Zes bijvoorbeeld kunnen blijven aanbieden.

Verder zijn er verbintenissen over de rangschikking van de zenders in de programmagids van Telenet, de toegang van zenders tot het Telenet-platform voor gerichte reclame en de toegang tot kijkdata voor zenders op het Telenet-platform.

Meest gelezen