Videospeler inladen...

Vlaams Belang 2014-2019: verjongingskuur die cordon sanitaire deed barsten, maar niet kon doorbreken

De verkiezingen van 2014 draaiden uit op een fiasco voor Vlaams Belang. De radicaal rechtse partij verloor meer dan de helft van haar stemmen. Het leidde tot een interne verjongingskuur. Toch bleef de boodschap onveranderd. Niet zonder gevolg, want de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar betekende een herlancering. In Ninove leek het cordon sanitaire even ten dode opgeschreven, maar uiteindelijk werd lokale afdeling ‘Forza Ninove’ toch naar de oppositie verwezen. Deze ‘passeerbeweging’ voedde in eigen rangen enkel maar de overtuiging dat de partij in de aanloop naar 26 mei meer dan ooit haar plaats heeft in Vlaanderen. 

Het torenhoge succes van N-VA in 2014 had duidelijk negatieve gevolgen voor Vlaams Belang. "De uitslag van deze verkiezing is bar slecht en doet zeer veel pijn”, aldus toenmalig partijvoorzitter Gerolf Annemans in 2014. Die verkast daarop definitief naar Europa en geeft de fakkel door aan Tom Van Grieken. 

Nieuwe toon

Onder de nieuwe voorman gaat de partij op zoek naar een zachtere toon. De rechtlijnige boodschap tegen iedere vorm van bijkomende migratie blijft wel als een paal boven water.  Het Vlaams Belang toont zich in het parlement zo erg kritisch voor de N-VA, dat zich volgens hen niet houdt aan hun beloften ten aanzien van hun rechtse kiezers. 

Oudgediende Filip Dewinter lijkt er zich allemaal weinig van aan te trekken en vaart zijn eigen koers. Hij gaat op bezoek bij de vermeend neonazistische Griekse partij Gouden Dageraad en later ook bij de erg omstreden Syrische president Assad. 

Forza Ninove

De gemeenteraadsverkiezingen van 2018 zijn opnieuw een succes. Vlaams Belang gaat er zowat in heel Vlaanderen op vooruit. In Antwerpen is een meerderheid vormen met de N-VA van Bart De Wever een mogelijkheid, maar die laatste laat er nooit twijfel over bestaan dat dit voor hem niet tot de mogelijkheden behoort.

Nergens is het succes echter zo groot als in Ninove. Guy D’Haeseleer, Vlaams Parlementslid voor Vlaams Belang en boegbeeld van de lokale afdeling ‘Forza Ninove’, haalt er liefst 40 procent van de stemmen binnen. Geen enkele andere partij toont zich daarop bereid om in het bestuur te stappen en de formatiegesprekken in Ninove beheersen wekenlang de actualiteit. Finaal wordt Forza Ninove niet opgenomen in de gemeenteraad en blijft het cordon sanitaire rond de partij intact.

Lees verder onder de foto. 

Lokaal lijsttrekker Guy D'Haeseleer
James Arthur Photography

De partij schakelt daarop opnieuw in duidelijke verkiezingsmodus en trekt op sociaal vlak een uitgesproken linkse kaart. Ze ijveren onder andere voor de invoering van een minimumpensioen van 1500 euro voor wie 42 jaar gewerkt heeft. Ook de eis voor een onafhankelijk Vlaanderen blijft een duidelijk kernpunt. 

Dries

Kort na de uitzending van de ophefmakende Pano-reportage over de extreemrechtse jongerenorganisatie ‘Schild en Vrienden’ windt voorzitter Van Grieken er geen doekjes om: "Ik denk dat Dries (Van Langenhove, leider van de organisatie, red.) zijn plaats niet bij het Vlaams Belang is.”

Maar de partij verandert niet veel later volledig van mening en maakt begin dit jaar bekend dat Dries Van Langenhove als onafhankelijke de VB-lijst voor de Kamer in Vlaams-Brabant zal trekken.

Lees verder onder de foto. 

Voorzitter Tom Van Grieken (links) met Dries Van Langenhove (rechts)

Daarmee komt Van Langenhove in rechtstreekse concurrentie met N-VA-boegbeeld Theo Francken. Zo lijkt de grote vraag te zullen worden of de partij erin slaagt ontgoochelde rechtse kiezers van de N-VA terug te halen naar hun partij. Als de groei na de verkiezingen van vorig jaar zich ook op Vlaams en federaal niveau verder kan doorzetten, ziet het er alvast goed uit. 

Meest gelezen