Wat doen de klimaatwetenschappers en biologen zelf voor onze planeet? #WeChangeForLife

Op de website WeChangeForLife.org zijn 250 getuigenissen verschenen van Belgische wetenschappers en onderzoekers, en collega's. Ze vertellen waar ze het meeste wakker van liggen en hoe zij persoonlijk hun steentje proberen bij te dragen om onze planeet te beschermen. Wat doet Jean-Pascal van Ypersele bijvoorbeeld om zijn voetafdruk te verkleinen? 

Het idee borrelde al een tijdje bij klimaatwetenschappers, biologen, sociologen en andere collega’s die zich met duurzame ontwikkeling bezig houden: naar buiten komen, en de mensen laten weten wat ze kunnen doen.

"Het is een vraag die we vaak krijgen", zegt klimatoloog Wim Thiery van de VUB. Hij verwijst ook naar een top-9 van concrete acties van het Grantham Institute in Londen, een Britse onderzoeksinstelling rond klimaat en duurzaamheid.  Op 9 staat "praat over de veranderingen die jij in gang zet". Vandaar dit initiatief. Het gaat over klimaat, maar evengoed over biodiversiteit en vervuiling. 

Overigens verschijnt morgen een rapport van een groep experts met 27 aanbevelingen op vraag van Youth for Climate, de organisatie van de wekelijkse klimaatmarsen. 

"Andere energieleverancier gekozen"

Séverine Foudrilis werkt aan een postdoc aan het Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. Zij ligt vooral wakker van hoe traag de maatschappij en de politiek evolueren. "Wat ik gedaan heb? Ik ben voor mijn energievoorziening geswitcht naar een energieleverancier die 100 procent groene stroom levert. Voorts heb ik mijn thermostaat thuis op 19-20 graden gezet en probeer ik om het plastic afval te beperken." 

Toch is het niet altijd eenvoudig, zegt ze. "Je waterverbruik naar beneden halen als je lang haar hebt en als de badkamer koud is, is moeilijk." Producten met een lagere impact kopen vindt ze ook nog vaak te duur.  

"Ik praat er veel over met vrienden"

Professor Véronique Bragard van de Franstalige universiteit van Louvain-la-Neuve (UCL) probeert het thema duurzaamheid binnen te brengen in haar lessen literatuur, "direct of indirect". Ze praat er veel over met haar haar gezin, vrienden, studenten en collega's. "Ik probeer voor uitstapjes wat meer te speuren naar plaatsen dichterbij, zo ontdekte ik onlangs de bochten van de Maas." Bragard probeert ook meer te fietsen en let nu meer op haar voeding.  

Ik probeer wat meer in zetten op lokale uitstapjes en ontdek zo nieuwe dingen

"Het werkt maar als we allemaal iets doen"

Jean-Pascal van Ypersele (UCL), die vroeger nog voor het VN-klimaatpanel (IPCC) werkte, zegt dat hij er soms van wakker ligt dat de mens zelf de bewoonbaarheid van de enige leefbare planeet in ons zonnestelsel bedreigt. 

"Mijn vrouw en ik hebben ervoor gekozen om ons huis sterk te isoleren, en hebben een geothermale warmtepomp. Onze zonnepanelen coveren ons volledige energieverbruik, zelfs dat van de warmtepomp en ons klein elektrisch autootje. We eten zo weinig mogelijk vlees en werken aan biodiversiteit in de tuin (bijen, kikkers, bomen, bloemen, groenten en geen pesticiden). Onlangs gingen we nog naar Corsica: met de trein in plaats van met het vliegtuig, het was fantastisch!" 

Van Ypersele geeft nog dit mee: "Het was niet zo moeilijk om te doen, gezien de kennis die ik heb over het onderwerp en mijn salaris. Maar het werkt maar als we allemaal iets doen." 

We zijn onlangs naar Corsica gereisd: met de trein, geen vliegtuig. Het was fantastisch

Meest gelezen