Video player inladen...

Zweedse gerecht heropent onderzoek naar aanranding door Julian Assange

In Zweden gaat het gerecht dan toch het onderzoek naar de mogelijke aanranding van twee vrouwen door Julian Assange heropenen. Assange zit in Groot-Brittannië in de gevangenis nadat hij eerder uit de Ecuadoriaanse ambassade in Londen was gezet.

"Het is mijn inschatting dat een nieuwe ondervraging van Assange noodzakelijk is", zo zei Eva-Marie Persson van het gerecht aan de pers in de Zweedse hoofdstad Stockholm. "Er zijn wel degelijk aanwijzingen dat Assange iemand wou verkrachten", vindt ze. 

Het onderzoek werd een eerste keer geopend na een bezoek van Assange aan Zweden in 2010. De aanklacht wegens seksueel wangedrag werd daarna ingetrokken, onder meer omdat Assange intussen zijn toevlucht had gezocht in de ambassade van Ecuador in Londen.

Daar heeft hij tot voor kort gewoond en kreeg hij er asiel. De relaties tussen Assange en Ecuador zijn echter verzuurd en onlangs stond het Zuid-Amerikaanse land de Britse politie toe om Assange in de ambassade op te pakken en mee te nemen. Hij zit nu in een Britse gevangenis omdat hij gepoogd heeft om zich aan het Britse gerecht te onttrekken. 

De Verenigde Staten willen de uitlevering van Assange, maar dan omdat hij geheime informatie publiek zou hebben gemaakt en zo levens van Amerikanen in gevaar zou hebben gebracht. Assange is medestichter van de klokkenluiderssite WikiLeaks. Die heeft inderdaad massa's van geheime documenten en mails op het internet publiek gemaakt.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Video player inladen...

Meest gelezen