immagini.4ever.eu

16 verloren wagons van de Trans-Orient-Express zijn aangekomen in Frankrijk

De Franse spoorwegen hebben 16 wagons van de legendarische Trans-Orient-Express gevonden op een doodlopend spoor in een dorp in Polen, aan de grens met Wit-Rusland. De SNCF kocht de wagons en heeft ze al naar Frankrijk gebracht. De hele onderneming heeft 3 jaar aangesleept.  

De Trans-Orient-Express Parijs-Istanbul, waar nog altijd een klein museum bestaat in het eindstation, reed tot 1977. Tijdens het interbellum was het de meest tot de verbeelding sprekende treinverbinding ter wereld, chic, somptueus, altijd beroemdheden aan boord. De trein speelde een rol in tientallen boeken en films, denk maar aan Agatha Christie.  

De mythe van de Trans-Orient-Express bleef leven

Veel enthousiastelingen bleven dromen van een nieuwe trein naar de Orient, met de authentieke wagons. Ze kochten enkele van de 100 rijtuigen op, die uiteindelijk ergens op een emplacement belandden en in de vergetelheid raakten. 

immagini.4ever.eu

Een Zwitserse avonturier wilde het traject zelfs verlengen naar Tokio. De wagons die hij kocht strandden 11 jaar geleden ergens aan de grens tussen Polen en Wit-Rusland. De Franse spoorwegen gingen op zoek naar de wagons, postten filmpjes op Youtube en andere kanalen, en kwamen in het Poolse dorpje Malaszewicze uit. Probleem: er zijn verschillende Malaszewiczes in Polen. Met Google Maps en 3D vonden ze uiteindelijk het juiste grensdorp.  

miguelgalmes.com

Verbazingwekkend goede staat

Ondanks de jarenlange verwaarlozing zijn de wagons verrassend goed bewaard, vrij van graffiti of tags. Alleen is er nogal wat koper gestolen. De restauratie is niet onoverkomelijk. Maar de oude wagons aanpassen aan het hedendaagse treinverkeer kan wel een aardige duit kosten. En de zoektocht en repatriëring was tot nu al een zaak van miljoenen euro's. Het konvooi bestaat uit 9 slaapwagens, 4 salonvoertuigen, een douchestel en 2 dienst- en goederenwagons. Eigenaar SNCF onderzoekt nu wat de toekomst van dit historisch rijdend patrimonium kan zijn... 

Hoewel de trein in zijn oude staat al tientallen jaren niet meer rijdt, is het nog steeds mogelijk om een rit van Istanboel naar Parijs te boeken met de Trans-Orient-Express. Die trein, die langs de klassieke route rijdt, bestaat echter uit volstrekt nieuwe wagons.

Meest gelezen