Video player inladen...

Spits uw oren en "kijken kijken" bij deze vijf in 2e halve finale van Songfestival: Wie maakt het Nederland lastig?

Vanavond zetten 18 kandidaten zich schrap voor de tweede halve finale van het Songfestival in Israël. In tegenstelling tot de eerste halve finale wordt dit een sterke ronde, verzekert Songfestivalkenner Gianni Paelinck ons. Nederland lijkt met Duncan al bij voorbaat een finaleplaats te hebben. Maar de "Ricky Martin" van Zwitserland en Rusland met zijn acht klonen zijn niet te onderschatten tegenstanders. Welke vijf deelnemers zullen vanavond blijven hangen?

1. Nederland is torenhoog favoriet

Onze noorderbuur Nederland is met kandidaat Duncan (Laurence) en zijn "Arcade"-nummer torenhoog favoriet om niet alleen een finaleticket te bemachtigen, maar ook om het Songfestival zaterdag te winnen. "Het totaalplaatje bij Duncan klopt: het nummer, de stem en de uitvoering. Dit zit héél strak. Perfect voor de Nederlanders om rechtstreeks naar een vijfde Songfestivaloverwinning te gaan", legt Paelinck uit. 

Beluister, bekijk en beoordeel een van de repetities:

Simpel: het totaalplaatje klopt

Duncan schopte het in "The voice of Holland" (2014) tot de halve finale, zangeres Ilse DeLange (bekend van de hit "I'm not so tough") was toen zijn coach. Zij begeleidt hem ook in Tel Aviv. Op het podium willen ze een intieme, donkere sfeer creëren als Duncan aan zijn piano zit. "Niets mag afleiden van de song", zegt DeLange aan NOS. 

"Arcade" vertelt over Duncans verlies van iemand dierbaar op jonge leeftijd. Die persoon zelf raakt zijn partner kwijt, maar blijft toch verliefd. ""Arcade" is de zoektocht naar de liefde van je leven. Het is de hoop naar datgene wat onbereikbaar lijkt", klinkt het bij de zanger die ook de tekst neerpende.

Thomas Hanses/Eurovison.tv

2. Denemarken vs "Ein bißchen Frieden"

Denemarken koos voor Leonora met "Love is forever". "Een jong, fris, schattig meisje dat in vier talen (Engels, Frans, Deens en Duits) een fruitig liedje zingt. Dat doet een beetje denken aan "Ein bißchen Frieden" waarmee Nicole voor Duitsland in 1982 won. Zij zong na haar overwinning - bij de zogenoemde reprise - ook in meerdere talen", geeft Paelinck mee.

Ook Leonora's act springt in het oog: ze zit op een grote stoel te wiebelen, de vergelijking met de Joske Vermeulen-sketch van wijlen komiek Gaston Bergmans loert om de hoek.

Een jong, fris, schattig meisje met een fruitig liedje 

Andres Putting/Eurovision.tv

Met zanglijnen in het Engels, Frans, Deens en Duits wil Leonora de boodschap van "Love is forever" benadrukken: "Liefde is er voor iedereen en voor altijd, het maakt niet uit waar je geboren bent of waarin je gelooft."

3. Zweedse degelijkheid

John Lundvik treedt aan voor Zweden met "Too late for love". "De Zweedse inzending lijkt een beetje op die van Oostenrijk (Cesár Sampson) vorig jaar. Oostenrijk was toen de winnaar voor de vakjury, maar zakte naar een derde plek weg door de televoting. Zweden doet er nog een eigen Eurovisie-saus over, én dat werkt. John Lundvik zal zeker scoren: het is een goede act en goede zanger."

Thomas Hanses/Eurovison.tv

Lundvik geniet grote bekendheid in Zweden. Zo trad hij al op in de grootste tv-shows en schreef hij het huwelijkslied van kroonprinses Victoria. In Israël staat hij eigenlijk twee keer op het podium: hij werkte als schrijver en componist mee aan de inzending van het Verenigd Koninkrijk, "Bigger than us" van Michael Rice.

4. Zwitserland zomers swingend

"De tweede halve finale is sterker dan de eerste. Zo hoort ook Zwitsersland bij de kanshebbers voor de overwinning met een zomers swingend nummer, mét knap ogende man. Luca Hänni start wel als vierde, dat zit niet meteen mee zoals bij Nederland. Duncan treedt als 16e aan en zal blijven hangen in het geheugen bij de mensen", voorspelt Paelinck. Voor hem tonen het Zwitserse nummer en de zanger best gelijkenissen met latino Ricky Martin die zomer(monster)hits als "Maria" scoorde.

Thomas Hanses/Eurovison.tv

De gelijkenissen met Ricky Martin zijn er

Luca Hänni is niet alleen geliefd in Zwitserland, maar ook in Duitsland waar hij de Duitse versie van de talentenjacht "Idool" won en in de show van schlager-superster Helene Fischer mochten optreden. Hänni is van vele markten thuis. Hij weet als model-met-eigen-kledinglijn de camera als geen ander te bespelen en dansen is zijn tweede natuur (hij won de competitie "Dance dance dance" in Duitsland), dus die choreografie in Tel Aviv zit normaal snor.  

5. Rusland met acht klonen op het podium

"Opnieuw een subfavoriet, net als Zweden en Zwitserland. Rusland heeft een krachtige ballade in huis, gezongen door Sergej Lazarev. "Scream" zegt het eigenlijk zelf: de Russische zangeres schreeuwt het krachtig uit. In 2016 nam Lazarev al deel aan het Songfestival voor Rusland. Hij was toen een van de favorieten, maar werd geklopt door Oekraïne en Australië", schetst Paelinck.

Andres Putting/Eurovision.tv

"Lazarev zal allicht dit jaar ook niet winnen. Maar als je televisie thuis opstaat, zal je naar het scherm toegezogen worden. Voor de act wordt gewerkt met schermen. Van de Songfestivalorganisatie uit mag je slechts met zes (levende) mensen op het podium staan. Door een trucje met die schermen zal je echter Lazarev op een bepaald moment geflankeerd zien door acht klonen. Plots staan er dus negen zangers op het podium. En dat valt extra op, omdat Lazarev in het wit gekleed gaat."

Video player inladen...

Meest gelezen