Videospeler inladen...

Amerikaan maakt diepste duik ooit, vindt nieuwe diersoorten en... plastic afval

Dan duik je met een mini-onderzeeër bijna 11 kilometer diep in de Stille Oceaan, een record, om er naast nooit eerder geobserveerde diersoorten ook plastic afval te aanschouwen. Met dat verhaal kwam de 53-jarige Amerikaanse avonturier en investeerder Victor Vescovo boven water.

Victor Vescovo (53), een Amerikaanse investeerder en voormalige marineofficier, heeft sinds eind vorig jaar een opmerkelijk plan opgevat: hij wil met zijn onderzeeër The Limiting Factor de diepste vijf punten op aarde bezoeken. Zijn exploten op de zeebodem worden gefilmd door Discovery Channel onder de titel "The Five Deeps Expedition".

De duiken hebben enerzijds iets kinderlijk avontuurlijks - of hoe zou u de frase "we willen de limieten van het menselijke streven testen" bestempelen? - en anderzijds ook een wetenschappelijke bedoeling. Want tijdens de missies worden die zeedieptes ook via sonar in kaart gebracht en speurt Vescovo naar nog onbekend zeeleven, unieke geologische formaties en eventueel zelfs nog diepere plekken.

(Lees verder onder de foto)

Van slurfworm tot zeekomkommer

Intussen heeft Vescovo al vier van die fameuze "troggen" bezocht: de trog van Puerto Rico (ongeveer 8,6 km diep), de Zuid-Sandwichtrog (8,2 km diep), de Soendatrog (7,7 km diep) en sinds kort dus ook de Marianentrog (11 km). Met die laatste duik heeft hij nu het diepterecord afgesnoept van "Titanic"-regisseur James Cameron in 2012.

Tijdens de recentste vijf duiken naar de bodem van de "Challengerdiepte" in de Marianentrog, 10.927 meter onder de zeespiegel, ontdekte Vescovo enkele nieuwe diersoorten. Zo zag hij verschillende nieuwe soorten reusachtige vlokreeften ("amphipoden"), zeekomkommers, een slurfworm en een roze slakdolf. Ze vonden ook bijzondere, felgekleurde rotsformaties. 

En, jawel, ook op een diepte van ruim 10 kilometer zag hij plasticresten en andere "menselijke vervuiling". De onderzoekers gaan ook testen of de zeedieren die ze verzamelden ook sporen van microplastics bevatten.

"Wetenschap vooruithelpen"

Vescovo hoopt vooral dat zijn tweepersoonsonderzeebootje in de toekomst vaker zal worden ingezet door wetenschappers. "Het is voor ons heel belangrijk dat  we al wat initiële wetenschappelijke ontwikkelingen kunnen aantonen, gewoon om een klein staal te geven van wat er mogelijk is als de onderzeeër in handen is van een professionele onderzoeksorganisatie", zegt hij aan CNN. "Want dat is mijn oprechte hoop: dat ik het systeem kan verkopen aan een instituut, overheid of individu dat het kan gebruiken om de marinewetenschap de komende decennia vooruit te helpen."

(Lees verder onder de beelden)

Videospeler inladen...

De voorlopig laatste missie van The Limiting Factor zal een duik zijn in de Molloydiepte in de Noordelijke IJszee (5,6 km diep). Die staat gepland voor augustus.

Meest gelezen