Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Noord-Korea wil zijn schip terug: "Een gangsterdaad van de Amerikanen"

Noord-Korea beschuldigt de Verenigde Staten van diefstal omdat ze een Noord-Koreaans vrachtschip in beslag hebben genomen. Het schip, geladen met 17.000 ton steenkool werd vorig jaar onderschept in een Indonesische haven. 

"De inbeslagname is een illegale gangsterdaad en wij eisen ons schip meteen terug", zei een woordvoerder van het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken via het Noord-Koreaanse persbureau.  Het vrachtschip, de "Wise Honest" ligt sinds vorige week aan de ketting in Amerikaans-Samoa in de Stille Oceaan. 

Vorig jaar werd het in Indonesië onderschept met 17.000 ton steenkool aan boord. De Indonesiërs verdachten de kapitein ervan het land van oorsprong van zijn schip te verbergen en op die manier de wet te omzeilen. Volgens internationale sancties mag Noord-Korea geen steenkool uitvoeren.  De "Wise Honest" zou het grootste vrachtschip zijn waarover de Noord-Koreanen beschikken.

Gesprekken muurvast

Maar de Noord-Koreanen vinden de inbeslagname "in strijd met de geest van de verklaring" die de leiders Kim en Trump vorig jaar in juni ondertekenden, op hun eerste topontmoeting in Singapore. "De VS begaan een zware vergissing als ze denken dat ze Noord-Korea zo op de knieën kunnen krijgen." 

Intussen zitten de gesprekken over de nucleaire ontwapening van Noord-Korea muurvast. Sinds de mislukte top tussen Kim en Trump begin dit jaar in Vietnam nemen de Noord-Koreanen weer een vijandige houding aan. De voorbije weken vuurde Pyongyang verschillende raketten af boven de Japanse Zee.   

Meest gelezen