België op 2e plaats in Rainbow Index voor holebi-, transgender- en intersekserechten

België staat net als vorig jaar op de 2e plaats in de Europese Rainbow Index. Dat is een ranglijst die de rechten evalueert van holebi's, transgender en intersekse personen in een Europees land. Malta voert nog steeds de lijst aan. België blijft op de 2e plaats staan, maar zakt wel van 79 naar 73 procent. "Dat komt omdat er nieuwe criteria zijn toegevoegd, waar ons land minder goed op scoort", zegt Jeroen Borghs van belangenvereniging Cavaria. 

Het merendeel van de nieuwe criteria gaat over rechten voor intersekse personen. "Dat zijn mensen die geboren zijn met lichamen die niet eenduidig mannelijk of vrouwelijk zijn", zegt Borghs.

"België heeft intersekse personen niet opgenomen in zijn antidiscriminatiewetgeving. Er is ook geen verbod in België op onnodige medische ingrepen op intersekse kinderen. Baby’s en kinderen opereren om hun lichaam meer in overeenstemming te brengen met dat van een jongen of meisje, zonder dat zij daartoe toestemming kunnen geven, is nefast voor de verdere ontwikkeling van het kind en bovendien een schending van de mensenrechten."

Genderregistratie en haatmisdrijven

Een ander punt dat nog beter kan, is de genderregistratie. "Je kunt in België wel je M of V op je identiteitsdocumenten aanpassen, maar je kunt enkel kiezen tussen M of V. Mensen die zich niet thuisvoelen in de hokjes man of vrouw, die hebben momenteel geen optie", zegt Borghs. 

Ook bij haatmisdrijven is er nog verbetering vatbaar. "Momenteel kan alleen holebifobie als haatmisdrijf zwaarder bestraft worden. Voor de meeste transfobe of interseksefobe haatmisdrijven gaat dit momenteel niet", zegt Borghs. "Die wetgeving zou ook uitgebreid moeten worden."

Belgian Pride

De Rainbow Europe Index wordt elk jaar bekend gemaakt naar aanleiding van de Internationale Dag Tegen Holebifobie en Transfobie op 17 mei. Een dag later, nu zaterdag, vindt de Belgian Pride plaats in Brussel. De stoet vraagt dit jaar aandacht voor mensen die niet enkel gediscrimineerd worden omdat ze holebi of transgender zijn, maar ook omdat ze bijvoorbeeld in armoede leven, een beperking hebben of omdat ze hun land zijn moeten ontvluchten. 

Meest gelezen