Bellen vanuit België naar ander Europees land vanaf vandaag goedkoper

Vanaf vandaag wordt bellen en sms'en vanuit België naar een ander land van de Europese Unie goedkoper. De tarieven van internationale oproepen worden geplafonneerd voor particuliere klanten.

Sinds juni 2017 mogen telecomoperatoren de roamingkosten niet meer aanrekenen aan de klanten, waardoor bellen, sms'en en dataverbruik vanuit een ander EU-land binnen de Europese Unie veel goedkoper geworden zijn. 

Maar vast en mobiel bellen of sms'en vanuit uw eigen land naar een ander land binnen de Europese Unie bleef wel duur. Dit is dan ook geen roaming, maar een internationale oproep of sms. Die tarieven waren nog steeds vrij. In ons land kon de prijs oplopen tot 1 euro per belminuut. Dat leidde tot de vreemde situatie dat het bijvoorbeeld voor Belgen goedkoper was om vanuit Duitsland naar Frankrijk te bellen dan vanuit België.

Europa wil nu ook de tarieven van de internationale oproepen stroomlijnen. Vanaf vandaag geldt een maximumtarief van 19 cent per belminuut en 6 cent per sms + BTW. Dat plafond geldt alleen voor particulieren, niet voor bedrijven. De tarieven gelden in alle 28 landen van de Unie plus in Noorwegen, IJsland en Liechtenstein.

Uitzonderingen

Toch zijn er uitzonderingen, zegt het BIPT, de Belgische telecomwaakhond. Telecomoperatoren kunnen bundels aanbieden met alternatieve tarieven waarbij de prijs boven het plafond uitkomt. Denk aan een bundel waarin oproepen naar verschillende landen in de wereld vervat zitten. De operator is verplicht om de klant te informeren over de eventuele voordelen die hij kan verliezen wanneer hij voor zo'n alternatief tarief kiest.

Meest gelezen