Waterstraat in Bilzen krijgt 3D-zebrapad

Als je binnenkort in de Waterstraat in Bilzen rijdt, dan zul je daar een heel bijzonder zebrapad tegenkomen: een 3D-zebrapad. Het Agentschap Wegen en Verkeer wil uitproberen of zo'n zebrapad verkeersremmend werkt en dus de veiligheid van de overstekende fietsers en voetgangers verhoogt.

De 3D-zebrapaden worden op drie plaatsen in Vlaanderen getest en Bilzen is daar één van, zegt Veva Daniëls van Wegen en Verkeer. "We zijn op zoek gegaan naar heel diverse locaties in heel Vlaanderen. Die in Bilzen ligt in het centrum van Munsterbilzen, waar veel voorzieningen zijn en er de hele dag veel mensen oversteken."

Proefperiode

Het 3D-zebrapad in Bilzen zal in de loop van volgende maand aangelegd worden. Vlakbij komen ook camera's die alles registreren, zowel voordat het zebrapad wordt aangelegd als tijdens de proefperiode. "Op basis van de camerabeelden kunnen we het gedrag van de weggebruikers vergelijken met elkaar en kunnen we zien of het veiliger wordt of juist onveiliger, omdat autobestuurders bijvoorbeeld vol in de remmen gaan." 

Als het proefproject meevalt, komen er wellicht nog meer 3D-zebrapaden bij voorkeur in schoolomgevingen of in drukke winkelbuurten.

Meest gelezen