De Crem over voorstel Di Rupo om cannabis te legaliseren: "Ik hoop dat hij niet geblowd heeft toen hij dat zei"

PS-voorzitter Elio Di Rupo wil dat de volgende regering het gebruik van cannabis legaliseert. Dat zegt hij in de Franstalige krant La Libre. De huidige situatie is "hypocriet", aldus de ex-premier. Aan Franstalige kant vindt hij gelijkgezinden, maar aan Vlaamse kant is er weinig animo voor zo'n legalisering.

Dat de PS voorstander is van de legalisering van cannabis was al geweten, maar Di Rupo lijkt er in La Libre toch wel een zeker gewicht aan te geven. "We gaan in elk geval een nieuw wetsvoorstel indienen", zegt de ex-premier in de krant. "En we zullen er alles aan doen om het in het regeerakkoord op te nemen."

Volgens Di Rupo is de legalisering van cannabis noodzakelijk, omdat de huidige situatie "ondraaglijk hypocriet" is. "Anderhalf miljoen Belgen zeggen al eens cannabis gebruikt te hebben", geeft Di Rupo aan, "en ook 1 op de 4 jongeren gebruikt het. En hoe komen ze eraan? Via maffiamilieus. Schandalig." En de drugs zijn dan nog eens van "middelmatige kwaliteit", voegt hij eraan toe.

Di Rupo pleit daarom voor een systeem zoals bijvoorbeeld in Canada, waarbij de staat de productie en verkoop van cannabis regelt. "Dat zorgt dan ook voor extra geld in de schatkist", zegt Di Rupo. Met dat extra geld wil hij dan weer preventiecampagnes tegen cannabis opstarten, "want cannabis is een schadelijk product".

Gelijkgezinden aan Waalse kant, weinig animo in Vlaanderen

Aan Franstalige kant vindt Di Rupo alvast gelijkgezinden bij Ecolo, DéFi en de PTB/PVDA, zo blijkt uit onze Stemtest. Daar luidt de vraag weliswaar of er harder opgetreden moet worden tegen de verkoop van cannabis, maar uit de antwoorden blijkt dat bovengenoemde partijen net als de PS voor een reglementering van de productie en verkoop door de staat pleiten. De MR wil de verkoop van cannabis "beter omkaderen".

Aan Vlaamse kant is er minder animo voor de legalisering van cannabis. In "Kies 19" op Radio 1 lachten Jan Jambon (N-VA) en Pieter De Crem (CD&V) het voorstel vanochtend weg. "Hij maakt er blijkbaar een breekpunt van, hij heeft cannabis nodig om zijn begroting dicht te rijden als ik het goed begrijp", reageerde Jambon. "Wij gaan daar absoluut niet in mee."

De Crem hoopte dan weer "dat de voormalige eerste minister niet geblowd had op het moment dat hij die verklaring heeft afgelegd". "Het zou wel heel eigenaardig zijn in binnen- en buitenland dat de Belgische overheid niet alleen drugs kan kweken maar ook kan verkopen. In normale landen staan daar toch wel serieuze straffen op."

Bekijk het fragment uit "Kies 19" op Radio 1:

Video player inladen...

Buiten de PVDA, die met de PTB één nationale partij vormt, staan ook de andere Vlaamse partijen niet te springen voor de legalisering van cannabis. Geen enkele partij haalt het aan in haar antwoord. Al zijn er wel nuances als het over de aanpak van de verkoop van cannabis gaat. Zo pleiten de SP.A, Groen en Vlaams Belang ervoor om vooral streng op te treden tegen de handel in cannabis, maar moet voor de gebruikers de focus verlegd worden van bestraffen naar preventie en hulpverlening.

Open VLD vindt dat er nu al "voldoende streng" opgetreden wordt "bij overlast of misbruik". Voor de N-VA is cannabis een "illegale drug" en moet ze "dus ook zo behandeld worden in alle aspecten". Ook CD&V vindt dat het gebruik van cannabis "niet gebanaliseerd mag worden, gelet op de ernstige psychosociale gevolgen van cannabisgebruik".

Meest gelezen