Videospeler inladen...

Tarantino, zombies en een Belgische toets: dit heeft het Filmfestival van Cannes in petto

Vanavond opent de 72e editie van het prestigieuze Filmfestival van Cannes op de Boulevard de la Croisette. VRT-journalist Ward Verrijcken bespreekt een aantal kleppers van formaat, die al dan niet meedingen naar de Gouden Palm. 

Cannes, dat is naast defilés op de rode loper ook een stevige dosis film. Maar liefst 85 titels zullen de komende twee weken op het grote scherm vertoond worden, verspreid over verschillende competities. 

"The dead don't die"

(officiële competitie)

De Amerikaanse horrorkomedie "The dead don't die" mag vanavond de spits afbijten in het Grand Théâtre Lumière in Cannes. Dat de horrorfilm het glamoureuze filmfestival mag openen, heeft veel te maken met de regisseur achter het werk, Jim Jarmusch. Daarnaast is ook de cast opmerkelijk: zo zullen onder meer Bill Murray, Tilda Swinton, Iggy Pop en Selena Gomez te zien zijn in de film over zombies. 

Bekijk hieronder de analyse van Ward Verrijcken: 

Videospeler inladen...

"Once upon a time in Hollywood"

(officiële competitie)

Precies 25 jaar nadat Quentin Tarantino aan de haal ging met de Gouden Palm voor de kaskraker "Pulp Fiction", probeert hij dat nog eens met "Once upon a time in Hollywood".

Dankzij de verbluffende cast, bestaande uit onder meer Leonardo DiCaprio, Brad Pitt en Margot Robbie, wordt deze film dé blikvanger van het festival. 

Bekijk hieronder de analyse van Ward Verrijcken:

Videospeler inladen...

"Rocketman"

Hoewel niet in de officiële selectie opgenomen, wordt ook reikhalzend uitgekeken naar de muzikale film "Rocketman". Die volgt de levensweg van Reginald Dwight, beter gekend als de Engelse pianist en zanger Elton John

Regisseur Dexter Fletcher is met deze biografische film niet aan zijn proefstuk toe. Hij is ook de man achter de biopic "Bohemian rhapsody", de film over de Britse band Queen die vorig jaar uitkwam.

Bekijk hieronder de analyse van Ward Verrijcken:

Videospeler inladen...

En de Belgen?

Naast Hollywoodsterren zullen ook een aantal Belgen hoge ogen gooien aan de Côte d'Azur. Zo speelt Matthias Schoenaerts mee in de film "A hidden life" van Terrence Malick. Regisseur Lukas Dhont zetelt in de jury van de "Un certain regard"-competitie. Vorig jaar liet hij een diepe indruk na in Cannes met de film "Girl", die hem een Caméra d'Or opleverde. Tot slot staan twee films van Belgische bodem op het programma: 

"Le Jeune Ahmed" (officiële competitie)

Ze zijn een vaste waarde in Cannes en prijken ook deze keer op het lijstje van de officiële competitie: Jean-Pierre en Luc Dardenne

Dit jaar dingen ze met de film "Le Jeune Ahmed" voor een derde keer naar de Gouden Palm. Als dat hen op het einde van het festival lukt, vestigen ze een nieuw record. 

"Ghost tropic"

De films van Brusselaar Bas Devos vallen in de smaak. Vorig jaar ging "Hellhole", over de nasleep van de aanslagen in Brussel, in première op het Filmfestival van Berlijn. 

Dit jaar brengt hij in Cannes zijn derde langspeelfilm uit, "Ghost tropic". De camera volgt een vrouw van middelbare leeftijd tijdens een nachtelijke tocht naar huis. Onder meer Saaida Bentaïeb en Maaike Neuville vertolken een rol. 

Bekijk hieronder de analyse van Ward Verrijcken:

Videospeler inladen...

Meest gelezen