CD&V-kopstuk Pieter De Crem: "Fusie Brusselse politiezones is breekpunt voor ons"

De fusie van de 6 Brusselse politiezones is een breekpunt voor CD&V in de onderhandelingen. Dat heeft huidig minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) gezegd in "Kies 19" op Radio 1. Voor zijn voorganger Jan Jambon (N-VA) zou het logisch zijn als dan ook de 19 gemeenten fuseren.

De Crem schoof tijdens een debat met zijn voorganger Jambon twee prioriteiten naar voren voor de politie. "Meer blauw online" (een grotere inzet van de politie op het internet dus) en "de fusie van de Brusselse politiezones onder een eengemaakt commando".

Voor De Crem - en volgens hem ook voor zijn partij - is die fusie "een breekpunt in de onderhandelingen". "Want het is onmogelijk dat er een goede politiezorg kan komen in Brussel zonder die eengemaakte politiezone."

Jan Jambon, kandidaat-premier voor de N-VA, ging volledig akkoord. "Ik hoor het hem heel graag zeggen. Dat is iets wat wij al heel lang vragen en als CD&V daar een breekpunt van maakt, dan hebben ze daar zeker onze steun." Al voegde hij er wel aan toe dat het dan logisch zou zijn als ook de 19 gemeenten zouden fuseren. "Want ga je die ene politiezone anders laten leiden door 19 burgemeesters? Dat is ook een uitdaging. Dus ik denk dat we verder moeten gaan." Maar de fusie van de gemeenten wilde Jambon geen breekpunt noemen.

Dat de Franstalige partijen daar niet voor staan te springen, is niet onoverkomelijk, stelt De Crem. "Dat hadden we bij Brussel-Halle-Vilvoorde ook, dat ging ook nooit gesplitst zijn en het is ook gebeurd." Volgens De Crem is een fusie noodzakelijk "voor het veiligheidsbeleid van ons land, voor Brussel, het knooppunt van ons land, of men het nu graag hoort of niet".

Op de vraag of het woord breekpunt in de mond nemen, ook betekent dat CD&V niet in een regering stapt zonder die fusie, komt een genuanceerder antwoord van de partij. De enige manier om dat op te lossen, is tijdens de regeringsonderhandelingen, laat de woordvoerder van de partij weten. Voor CD&V moet het onderwerp zeker op tafel komen tijdens de onderhandelingen, "maar met breekpunten bereik je niets", luidt het.

Brusselse burgemeester Close: "Ik heb ook een breekpunt, mijnheer De Crem"

De Brusselse burgemeester Philippe Close postte in de loop van de voormiddag zijn antwoord op De Crems "breekpunt" op Twitter. "Mijnheer De Crem, ik heb ook een breekpunt: minder slogans, meer actie", zegt hij in een filmpje (zie onder).

Close wijst erop dat de eenheid van commando waar De Crem het over had "voor het einde van het jaar een realiteit zal zijn voor grote evenementen". Ten tweede heeft de stad Brussel volgens Close meer dan 200 nieuwe inspecteurs aangenomen. Ten derde wijst hij op de verantwoordelijkheid van De Crem als minister van Binnenlandse Zaken voor de besparingen bij de federale politie. "U moet de politie steunen, het is nu het moment om meer mensen aan te nemen bij die federale politie."

"CD&V met socialisten en groenen in regering? Op dit ogenblik niet"

De huidige en vorige minister van Binnenlandse Zaken maakten tijdens het debat ook duidelijk dat ze in elkaar een goede coalitiepartner zien als het over veiligheid en justitie gaat.

Voor De Crem draagt een vervolg van de Zweedse coalitie (N-VA, christendemocraten en liberalen) dan ook zijn voorkeur weg: "Wat mij betreft is deze coalitie, wanneer ze een meerderheid krijgt, de beste garantie om naast een goed veiligheidsbeleid ook het economische beleid te voeren dat ons land nodig heeft", zei De Crem.

Op de vraag of zijn partij na 26 mei met de socialisten en groenen zou kunnen regeren, zei De Crem: "Op dit ogenblik niet." Hij drukte daarbij wel zijn bezorgdheid uit over de coalitie die Bart De Wever in Antwerpen heeft gevormd, met de SP.A. "U kunt de vraag dus beter aan meneer Jambon stellen." Die verzekerde De Crem dat de Antwerpse situatie losstaat van de regionale en federale verkiezingen. "Er is geen enkel voorakkoord met de SP.A. We kwamen in Antwerpen bij de SP.A uit, maar dat is geen enkele voorafspiegeling van wat dan ook." Ook Jambon benadrukte zijn voorkeur voor een centrumrechts beleid. 

"Jambon heeft ongetwijfeld de kennis en kunde om premier te kunnen zijn, maar er zijn meerdere mensen die een goede premier zouden kunnen zijn."

Pieter De Crem (CD&V)

Jambon is kandidaat-premier voor de N-VA. Zou De Crem zijn voorganger een goede premier vinden? "Iedereen kent de kwaliteiten van een eerste minister. Dat is een permanent doorgeefluik, stootkussen en punchbal", reageert De Crem. "Ik denk dat minister Jambon in moeilijke omstandigheden heeft gefunctioneerd en zoals vele anderen heeft hij ongetwijfeld de kwaliteiten en de kennis en kunde om dat eventueel te kunnen doen. Maar er zijn meerdere mensen die een goede premier zouden kunnen zijn."

Bekijk het volledige debat tussen Jan Jambon en Pieter De Crem:

Videospeler inladen...

Wil u zelf ook een van de live-uitzendingen van "Kies 19" in het Vlaams Parlement bijwonen, dan kunt u zich inschrijven op deze website.

Meest gelezen