Video player inladen...

Bart De Wever (N-VA): "Pensioenleeftijd moet nog omhoog als mensen ouder blijven worden"

De wettelijke pensioenleeftijd moet nog verder omhoog als mensen steeds ouder blijven worden. Dat staat in het programma van N-VA, zegt SP.A-voorzitter John Crombez in "Terzake". Voorzitter van N-VA Bart De Wever moet toegeven: "Dat is de enige manier om het systeem betaalbaar te houden."

Na de verkiezingen van 2014 besliste de federale regering dat de wettelijke pensioenleeftijd tegen 2030 omhoog moet naar 67 jaar, ook al werd daar voor de verkiezingen weinig over gezegd. "Kiezersbedrog", zeggen sommigen nu. "Hoogstnodig", vinden anderen. 

De wettelijke pensioenleeftijd gaat omhoog als de levensverwachting stijgt. Dat is de enige manier om het systeem betaalbaar te houden

Bart De Wever, voorzitter van N-VA

Vijf jaar later ligt de pensioenleeftijd opnieuw op tafel in "Terzake". Voorzitter van SP.A John Crombez wijst erop dat N-VA in haar programma de wettelijke pensioenleeftijd nog verder wil verhogen.

Hoe dat exact moet gebeuren, is onduidelijk, maar N-VA-voorzitter Bart De Wever moet toegeven: "Als de levensverwachting nog stijgt, moeten we een systeem introduceren waarbij mensen telkens een maand langer moeten werken", klinkt het. "De wettelijke pensioenleeftijd gaat omhoog als de levensverwachting stijgt. Dat is de enige manier om het systeem betaalbaar te houden." 

Crombez citeert de volgende passage uit het programma van N-VA. Opvallend: in een brochure van N-VA staat dan weer dat enkel de "effectieve" pensioenleeftijd - de leeftijd waarop mensen echt stoppen met werken - omhoog moet. 

Screenshot uit het verkiezingsprogramma van N-VA.

Bekijk hieronder het fragment uit het debat over de wettelijke en effectieve pensioenleeftijd en lees verder onder de video:

Video player inladen...

Binnen N-VA lijkt niet iedereen het eens over het moment waarop de pensioenleeftijd opnieuw omhoog kan, al lijkt het sowieso niet voor de volgende legislatuur. Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) spreekt pas van 2070, maar woordvoerder Bram Bombeek wijst al naar 2030. Ex-staatssecretaris Theo Francken (N-VA) tweet dan weer dat N-VA de pensioenleeftijd helemaal niet wil verhogen, en spreekt daarmee de voorzitter lijnrecht tegen. 

Een verhoging is op termijn onvermijdelijk, vindt De Wever, want volgens N-VA hebben de socialisten eerder te weinig gedaan om de leeftijd op te krikken waarop mensen stoppen met werken. "De socialisten hebben de pensioenminister gehad van 1980 tot 2011", zegt hij. "De effectieve leeftijd van uittreden is toen gezakt tot een dieptepunt van 57 voor mannen, en 55 voor vrouwen". Dat klopt, blijkt uit onderstaande grafiek.  

De Wever benadrukt dat er wel nog andere maatregelen worden genomen om de kosten van de vergrijzing (het feit dat mensen steeds ouder worden) te betalen. "Het belastingvoordeel voor de hoogste pensioenen wordt geschrapt. Werkloosheid moet beperkt worden in de tijd. Brugpensioen, daar moet men mee stoppen. En het moet moeilijker worden om in de langdurige ziekte in te stromen." 

Werkloosheid moet beperkt worden in de tijd. Brugpensioen, daar moet men mee stoppen. En het moet moeilijker worden om in de langdurige ziekte in te stromen

Bart De Wever, voorzitter van N-VA

De voorstellen van de socialisten om de pensioenen te hervormen (een minimumpensioen van 1.500 euro na een loopbaan van 42 jaar, en de pensioenleeftijd terug op 65) doet De Wever af als "populisme": "Men doet hier precies of priester Daens loopt door de straten en de kinderen vallen dood van de honger. Dat is een Vlaanderen dat ik niet ken", zegt hij aan Crombez.

Intussen reageren ook andere partijen op de uitspraak van De Wever. Voor CD&V-voorzitter Wouter Beke kan er geen sprake zijn van "een verdere verhoging" van de pensioenleeftijd, al wil CD&V die ook niet opnieuw verlagen. De liberalen zijn gematigder en zeggen dat het "nu niet aan de orde is". Ter linkerzijde zegt Groen dat met hen "het pensioen" wel omhooggaat, maar niet "de pensioenleeftijd". Elio Di Rupo van de PS vraagt zich af of De Wever "op zijn hoofd is gevallen". 

Bekijk hieronder het volledige debat in "Terzake":

Video player inladen...

Meest gelezen