Video player inladen...

Eliot strandt in de halve finale van het Songfestival voor België met "Wake up"

België neemt ook dit jaar niet aan de finale van het Eurovisiesongfestival deel. In de eerste halve finale slaagde Eliot er niet in voor ons land een plekje te veroveren met "Wake up". Griekenland, Wit-Rusland, Servië, Cyprus, Estland, Tsjechië, Australië, IJsland, San Marino en Slovenië gaan wel door.

Opnieuw geen geluk voor België in de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival. Vorig jaar was het al de eindhalte voor Sennek die ons land met "A matter of time" vertegenwoordigde, ook dit jaar is dat zo voor Eliot die dat met "Wake up" deed.

Die halve finale vond vanavond plaats in Tel Aviv in Israël dat dit jaar de gaststad voor de liedjeswedstrijd is na de overwinning van Netta met "Toy" vorig jaar. 17 landen deden een gooi naar de finale, Eliot moest als tiende kandidaat het podium op.

De 18-jarige zanger uit Bergen in Henegouwen maakte geen verpletterende indruk. Met zijn nummer wou hij jongeren oproepen om "wakker te worden" in tijden van klimaatopwarming, maar zelf zette hij de zaal nooit echt in lichterlaaie. 

Gekleed in een oversized jas van Walter Van Beirendonck stond hij veeleer als een onzekere communicant te zingen. En dat zingen was tijdens het refrein zelden echt toonvast (en soms zelfs ronduit vals). Twee achtergrondzangers die intussen in de achtergrond op trommels stonden te kloppen, zetten weinig zoden aan de dijk.

Bekijk hieronder het optreden van Eliot in de halve finale (lees door onder de video):

Video player inladen...

De avond begon met Cyprus dat Tamta stuurde met "Replay", een nummer met een gelijkaardig ritme als dat van "Fuego" waarmee Eleni Foureira het land vorig jaar ei zo na de overwinning schonk. Tamta viel op met een latex pakje en (vooral) een soort kroonluchter die haar onderbuik min of meer zedig bedekte. Europa wil het liedje nog wel eens opzetten want het stuurde haar naar de finale.

Montenegro probeerde het met de groep D mol dat met "Heaven" uit alle macht probeerde duidelijk te maken hoe hemels de liefde is. Dat deden de leden in wat leek op trouwkostuums van de Romeo's. Een zanger leek overigens verdacht veel op Davy Gilles. "I'm in heaven" zong een zangeres voortdurend, maar in de finale zit het land niet.

Darude feat. Sebastian Rejman kwam aan de bak voor Finland met "Look away", een belegen dancenummer. De titel was meteen goed voor de voornaamste lyrics van het refrein. Europa gaf gehoor aan de wens van het duo en keek verveeld weg.

Polen vaardigde een kwartet opmerkelijke vrouwen af dat met al even opmerkelijk gezang "Fire of love" of "Pali się" bracht, een nummer in de beste volksmuziektraditie. Hun hoofdtooi deed denken aan die van Frida Kahlo, hun rokken leken gepikt van de Zwitserse Garde in het Vaticaan. Een opmerkelijke vocale prestatie, maar helaas niet goed voor een plek in de finale.

Beter verging het Slovenië dat het met Zala Kralj & Gašper Šantl probeerde, een aandoenlijk jong koppel dat elkaar op Instagram leerde kennen en donkere muziek maakt. Hun nummer Sebi was niet anders. Omgeven door een sterrenhemel waarin sterrenstelsels leken te ontstaan, wisten ze een warm gevoel op te wekken. In de finale mogen ze dat nog eens proberen.

Bekijk hieronder het optreden van Slovenië (lees door onder de video):

Video player inladen...

De eerste echte frisse popsong van de avond kwam uit de koker van Tsjechië dat Lake Malawi stuurde, een trio goed uitziende jongens dat in de kleuren van de Belgische vlag gekleed ging. Ze trokken de aandacht met een opmerkelijk optreden waarbij ze in vlakken met felle kleuren door het beeld flitsten. Europa deed hen een ticket voor de finale cadeau.

Voor Hongarije deed Joci Pápai een poging met "Az én apám", een lied over zijn vader en zijn roots. Twee jaar geleden eindigde hij nog 8e op het Songfestival in Oekraïne, maar met deze trage ballade mag hij meteen naar huis terugkeren.

Wit-Rusland dan, een land dat zelden hoge ogen gooit op het Songfestival. Vanavond probeerde ZENA daarin verandering te brengen met "Like it". Gekleed in een uitgesneden joggingpak dat Britney Spears rond de eeuwwisseling in haar kast had hangen, herhaalde ze een keer of 80 "Yes you gonna like it" in het refrein. Dat deed Europa wel degelijk want ze kreeg een plek in de finale.

Servië nam in 2007 voor het eerst aan het Songfestival deel en won toen meteen dankzij Marija Šerifović en het lied "Molitva". Het land zond deze keer ene Nevena Božović die met "Kruna" voor de allesverterende, smachtende ballade du jour tekende. Evanescence-gewijs gooide ze er hier en daar wat stevige gitaren tegenaan en plots leek ze in een sneeuwstorm terechtgekomen. Europa hield van het drama en stuurde haar naar de finale.

Bekijk hieronder het optreden van Servië (lees door onder de video):

Video player inladen...

Georgië won al 3 keer de juniorversie van het Songfestival, maar the real deal in de wacht slepen lukte nog nooit. Dat zal ook dit jaar niet het geval zijn want Oto Nemsadze wist Europa niet te overtuigen met "Keep on going", een politiek nummer waarin hij 2 separatistische regio's in zijn land oproept om zich weer bij Georgië aan te hechten.

Australië kwam, zag en overwon. Kate Miller-Heidke maakte voor het land down under indruk met "Zero gravity", een lied dat ze na een postnatale depressie schreef. Op een soort flexibele springstok zweefde ze zich een weg naar de finale.

Bekijk hieronder het optreden van Australië (lees door onder de video):

Video player inladen...

Ook IJsland kon vanavond zegevieren. Met Hatari loodste het land het betere BDSM-werk het podium op. Het lied "Hatrið mun sigra" liet zich niet zingen, maar schreeuwen. Vooraf vreesde de organisatie dat de groep een pro-Palestijnse boodschap zou brengen, maar die bleef uit. Misschien doen ze het in de finale wel?

Bekijk hieronder het optreden van IJsland (lees door onder de video):

Video player inladen...

Estland liet zich door de Zweed Victor Crone vertegenwoordigen die "Storm" zong. Hij leek Tom Dice en zijn gitaar te incarneren, maar in tegenstelling tot de zanger die in 2010 voor België aan het Songfestival deelnam, zong hij ronduit vals. Toch kreeg hij van Europa een ticket voor de finale.

Portugal deed het op zijn Portugees met Conan Osiris en "Telemóveis", een lied waarin gsm's en praten met de doden centraal stonden. Daarbij produceerde hij geluiden die verdacht veel op het "gekakel" van Netta vorig jaar leken. Twee jaar geleden won het land nog de liedjeswedstrijd, maar deze keer bleek een plek in de finale te hoog gegrepen.

Katerine Duska verdedigde de kleuren van Griekenland met "Better love". De zangeres leek een regelrechte kopie van Katy Perry en ook haar nummer had precies dezelfde beat als haar hit "Roar". Weinig origineel, maar wel goed voor een ticket voor de finale.

Bekijk hieronder het optreden van Griekenland (lees door onder de video):

Video player inladen...

San Marino mocht de avond afsluiten. De dwergstaat stuurde Serhat uit Turkije die in steenkolenengels "Say na na na" zong. Disco is not dead en Leonard Cohen leek dat evenmin. Het resultaat was zo potsierlijk dat het op een vreemde manier werkte. Dat vond Europa ook want San Marino mag ook in de finale aantreden.

Dit zijn de 10 landen uit de eerste halve finale die in de finale terugkeren:

  • Griekenland
  • Wit-Rusland
  • Servië
  • Cyprus
  • Estland
  • Tsjechië
  • Australië
  • IJsland
  • San Marino
  • Slovenië

De tweede halve finale van het Songfestival vindt op donderdag 16 mei plaats. Daaraan neemt onder meer Nederland deel. Zaterdag 18 mei is het de finale. De 5 "grote landen" Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Spanje en Italië zijn hiervoor rechtstreeks geplaatst, net als organisator Israël.

Meest gelezen