Europees geld voor het Hageland

Enkele plattelandsprojecten uit het Hageland in Vlaams-Brabant krijgen subsidies van Europa. Het gaat om acht initiatieven in de gemeenten Aarschot, Bekkevoort, Bierbeek, Glabbeek en Hoegaarden. Zij krijgen financiële steun van LEADER, het Europees programma voor plattelandsontwikkeling.

Acht projecten in het Hageland krijgen centen van Europa. Onder meer de vzw Bij Ons Thuis krijgt subsidies. Die organisatie zorgt voor de opvang van vluchtelingen in het Hageland. Paul Beller van 'Bij ons Thuis': "Sinds enkele jaren is er een instroom van mensen van buitenaf die op zoek zijn naar een betere toekomst. Wij zorgen ervoor dat die mensen tijdelijk onderdak krijgen bij particulieren. En dan begeleiden we hen bij het zoeken naar een opleiding, werk, en een huis zodat ze zelfstandig kunnen leven. Met de 30.000 euro die we krijgen, gaan we een nieuw vluchtelingenhuis uitbouwen en we gaan ook een rijbegeleiding organiseren zodat de vluchtelingen hun rijbewijs kunnen halen."

Geld voor Bekkevoort en Bierbeek

In Bekkevoort krijgen ze geld voor de renovatie van de verenigingslokalen in de oude jongensschool. Met het geld zal ook de zolder gerenoveerd kunnen worden zodat de verenigingen meer ruimte krijgen. 

In Bierbeek gaan ze met de subsidies een groene zone creëren rond het cultuurcentrum De Borre. De parking van het cultuurcentrum wordt een groen terras waar mensen in openlucht kunnen vergaderen of picknicken, of van waar ze kunnen vertrekken voor wandel- en fietstochten.  

Meest gelezen