Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Opnieuw onrustig in Sri Lanka na geweld tegen moslims, Vlaamse: "De mensen zijn bang"

In Sri Lanka heerst opnieuw onrust na gewelddadige incidenten tegen moslims. Het gaat om vergeldingsacties na de dodelijke aanslagen op Pasen tegen kerken en hotels. In het noordwesten van het land is de avondklok weer van kracht en in het hele land worden sociale media geblokkeerd. 

"De mensen zijn bang" zegt de Vlaamse Anthe Ickx in de hoofdstad Colombo, "Ze blijven binnen, zelfs overdag. De scholen zijn nog maar net terug open maar veel mensen houden hun kinderen thuis en blijven zelf weg van het werk. Ze vrezen nieuw geweld of rellen."

Video player inladen...

De afgelopen dagen hebben groepjes christenen en boeddhisten winkels van moslims en moskeeën aangevallen. Ze gooiden met stenen een staken auto's in brand. Een 42-jarige man is in het ziekenhuis overleden nadat hij was neergestoken door een woedende menigte. Die incidenten vinden vooral in het noordwesten plaats.

Sociale media geblokkeerd

"Via sociale media worden heel veel geruchten verspreid over mogelijke nieuwe aanslagen en ook haatboodschappen." zegt Anthe Ickx. " Daarom zijn Facebook, Twitter en WhatsApp opnieuw geblokkeerd. Zo probeert de overheid te vermijden dat er teveel "fake news" de wereld wordt ingestuurd."

Intussen waarschuwt de politie dat de relschoppers hard zullen worden aangepakt. Premier Ranil Wickremesinghe riep de bevolking op tot kalmte. Hij voegde er aan toe dat de huidige onrust het onderzoek naar de aanslagen van 21 april ernstig hindert. Bij die aanslagen kwamen meer dan 250 mensen om. 

Meest gelezen