Video player inladen...

Heide in Limburg nog altijd niet bekomen van droogte vorige zomer, ook heikikker heeft het moeilijk

Nu het lente is, wordt duidelijk hoe erg de droogte van afgelopen zomer de natuur in Limburg beschadigd heeft. Zo groeit de heide nog altijd niet normaal, heeft de heikikker het moeilijk en zijn veel bomen beschadigd.

Vorige zomer is veel heide uitgedroogd. Maar het was toen niet duidelijk hoe die heide zou reageren in de winter en de lente. "We zien nu dat er toch delen van die heide nu niet groen worden en dus afgestorven zijn", vertelt Lise Hendrick van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB). "We gaan nu een deel van die heide maaien of chopperen in de hoop dat er terug jonge heide kan groeien. Maar veel zal afhangen van de komende maanden en de volgende zomers."  

Minder heikikkers

Omdat het najaar en het begin van deze lente erg droog waren, is het waterpeil in de poelen en vennen nog altijd erg laag. En dat heeft ook zijn gevolgen voor de dieren, gaat Hendrick verder: "Zo zijn er dit jaar veel minder jonge heikikkers in het Nationaal Park. Het mannetje wordt tijdens de paartijd blauw. Normaal gezien hebben we meer dan honderden legsels. Dit jaar hebben we er op de Mechelse Heide maar 13 kunnen tellen." 

Bomenleed

Ook veel bomen zijn beschadigd. Verzwakte bomen zijn aangetast door schimmels en kunnen daardoor veel sneller omwaaien. De letterzetter, een kever, heeft ook veel fijnsparren aangevreten. En veel jonge aangeplante boompjes zijn afgestorven. 
 

een blauwe heikikker tijdens de paartijd

Bekijk hieronder de reportage van "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen