De schoorstenen van een steenkoolcentrale in Gelsenkirchen in Duitsland.

Hoogste CO2-concentratie sinds het begin van de mensheid

De concentratie van het broeikasgas koolstofdioxide (CO2) in de atmosfeer is gestegen tot een nieuw record van meer dan 415 ppm, deeltjes per miljoen. Dat is de hoogste concentratie sinds het ontstaan van de moderne mens, zo'n 200.000 jaar geleden. En het CO2-niveau in de atmosfeer stabiliseert zich helemaal niet, de stijging ervan gaat integendeel steeds sneller.

De nieuwe cijfers zijn afkomstig van het Mauna Loa Observatory, het afgelegen station op een vulkaan in Hawaï dat al sinds de late jaren 50 de CO2-concentratie in de atmosfeer meet. Dat mat zaterdag 415,39 ppm, een absoluut record in het bestaan van de mensheid, zo meldt het persagentschap IPS.

Het is zelfs al meer dan 3 miljoen jaar geleden dat er dergelijke concentraties in de atmosfeer zaten. Toen was van de moderne mens nog geen sprake, was de gemiddelde temperatuur op de Noordpool 15 graden Celsius en stond de zeespiegel maar liefst 25 meter hoger. 

Het Mauna Lao Observatorium op een vulkaan op het 'Grote Eiland' van Hawaï.
Ivtorov/Wikimedia Commons/CC BY-SA 4.0

Geen ervaring met een dergelijke planeet

"Dit is de eerste keer in de menselijke geschiedenis dat de aarde meer dan 415 ppm CO2 meemaakt", zo reageert de prominente meteoroloog Eric Holthouse van de Amerikaanse Universiteit van Minnesota in een tweet. "Niet gewoon in onze geschreven geschiedenis, niet gewoon sinds het ontstaan van de landbouw tienduizend jaar geleden. Maar miljoenen jaren geleden, voor het ontstaan van de moderne mens. We hebben geen ervaring met een planeet zoals die nu is."

Bovendien blijft de concentratie verder stijgen. In plaats van zich te stabiliseren, blijven de CO2-niveaus in de atmosfeer steeds sneller stijgen. 

Ralph Keeling, de directeur van het Scripps CO2 Program, dat de metingen in Hawaï uitvoert, verwacht dat die trend zal aanhouden in 2019. 

"De gemiddelde groei blijft hoog",  zo zei hij aan IPS. "Tegenover vorig jaar zal de groei waarschijnlijk zo’n 3 ppm bedragen, meer dan de gemiddeld 2,5 ppm aan groei."

2019 wordt bovendien waarschijnlijk een jaar met een milde El Niño, wat de temperaturen doet stijgen omdat bepaalde delen van de oceanen opwarmen.  

De concentraties in ppm van de belangrijkste broeikasgassen tussen 1978 en 2010.
The Global Monitoring Division of NOAA's Earth System Research Laboratory/Public domain

Meest gelezen