Lochristi stapt voor deze verkiezingen als enige gemeente over op elektronisch stemmen

Enkel in Lochristi maken kiezers deze keer de overstap van potlood en papier naar elektronisch stemmen. In alle andere Belgische steden en gemeenten verloopt de stemming op dezelfde manier als bij de voorbije gemeenteraadsverkiezingen. Iets meer dan de helft van de Belgen brengt op 26 mei een elektronische stem uit.

In Lochristi stemmen ze op 26 mei pas voor de allereerste keer elektronisch. De gemeente maakte als enige in heel het land de overstap naar het nieuwe systeem en moest daar fors voor investeren. Zo werden er 101 stemcomputers aangekocht maar die bleken in eerste instantie niet goed te werken. Ze moesten teruggestuurd worden naar Brussel om daar opnieuw ingesteld te kunnen worden. Even leek het erop dat de deadline niet gehaald zou worden, maar dat is nu toch gelukt. 

Andere organisatie

De telbureaus in Lochristi vallen door het elektronisch stemmen weg en de stembureaus blijven langer open. Voor het eerst moesten de verkiezingen in de gemeente dus helemaal anders georganiseerd worden en dat had wel wat voeten in de aarde. Maar Lochristi maakt zich sterk er nu helemaal klaar voor te zijn. Ze verwacht geen grote problemen op 26 mei. 

Elektronisch stemmen wint terrein

De overstap van Lochristi naar elektronisch stemmen brengt het totaal aantal steden en gemeenten dat het nu digitaal doet in ons land op iets meer dan de helft (157 gemeenten of 52 procent), in de andere gevallen (143 gemeenten of 48 procent) blijven potlood en papier wel de norm en moet er bijgevolg ook nog met de hand geteld worden.  

Meest gelezen