Kruisboogmoorden in Duitsland: politie staat voor een raadsel

De Duitse politie heeft de voorbije dagen vijf lichamen ontdekt in een duistere zaak. Drie slachtoffers waren doorboord met kruisboogpijlen. Hadden daders en slachtoffers iets met duistere praktijken en middeleeuwse wapens? 

Zaterdag zijn in een hotel in de omgeving van Passau (in Beieren in het zuiden van Duitsland) drie lichamen ontdekt. Een man en een vrouw lagen hand in hand op bed, ze hadden pijlen van kruisbogen in hoofd en romp. Een derde slachtoffer lag op de grond, het gaat om een vrouw van dertig die stierf door een pijl in de hals. In de kamer zijn drie kruisbogen aangetroffen, één daarvan zat onaangeroerd in een tas.

Gisteren dan werden nog eens twee lichamen gevonden, in het appartement van de vrouw van dertig. Dat ligt in Wittingen in de deelstaat Nedersaksen, ruim zeshonderd kilometer ten noorden van Passau. De doodsoorzaak van die laatste twee slachtoffers is nog niet bekend, wel staat vast dat ze niet met kruisbogen zijn omgebracht. De politie vermoedt een verband, maar tast in het duister over wat er zich precies heeft afgespeeld. Ondertussen duiken in de pers meer details op over de slachtoffers en wat ze met elkaar deelden.

pension in de omgeving van Passau waar de slachtoffers gevonden werden
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Niets wijst op een gevecht of poging tot verdediging van de slachtoffers

politie van Beieren, Duitsland

Onder meer het populaire boulevardblad Bild citeert bronnen bij de politie. De man en vrouw die samen in bed lagen, zijn gestorven door een treffer in het hart. Na hun dood zouden nog verschillende pijlen in hun hoofd zijn geschoten. Heeft de vrouw van dertig die op de grond is aangetroffen één of beide slachtoffers doodgeschoten? Bronnen bij het gerecht denken dat ze daarna zichzelf heeft gedood, door zich een pijl in de hals te schieten.

De kans lijkt groot dat de eerste twee slachtoffers op eigen verzoek zijn doodgeschoten. De politie vond in elk geval geen sporen van voorafgaand geweld of gevecht in de kamer. Wel zijn twee testamenten of afscheidsbrieven aangetroffen. Meer dan een theorie is dat allemaal niet, "we weten alleen dat er vijf slachtoffers zijn, al de rest is op dit ogenblik speculatie", zeggen onderzoekers.

Over de twee slachtoffers die in het appartement in Wittingen zijn gevonden, is er al helemaal niets duidelijk. Ze hebben waarschijnlijk wel een band met de vrouw die geschoten heeft. Eén van de twee vrouwen, een dertiger, zou volgens de laatste berichten haar zus zijn geweest. Eerder had de politie het over haar partner.

appartement in Wittingen waar nog eens twee lichamen werden gevonden

Middeleeuwse wapens en alchemie?

Verder raakte bekend dat alvast de slachtoffers in Passau een passie deelden voor middeleeuwse wapens. Ze zouden lid zijn geweest van een vereniging die middeleeuwse toernooien organiseert.

De man die in Passau doorboord werd met pijlen had een winkel in Hachenburg, zo'n 70 kilometer ten zuidoosten van Bonn. Hij verkocht er middeleeuwse wapens, onder meer harnassen en beschermende kleding voor ridders. Maar de kruisbogen zouden niet uit zijn winkel komen. Volgens bronnen in Oostenrijk zouden de kruisbogen pas net voor de moordpartij zijn aangekocht. In Duitsland mag iedereen boven 18 jaar overigens vrij kruisbogen bezitten.

De man en twee vrouwen die dood zijn aangetroffen in Passau vormden volgens getuigen "een vreemd gezelschap". De vrouwen zouden in het zwart gekleed zijn gegaan, de man droeg een lange witte baard. Ze zouden zich ook hebben verdiept in geheimzinnige en oude theorieën. Zo had de man symbolen van de alchemie op zijn armen laten tatoeëren. Alchemie had in de middeleeuwen onder meer tot doel om gewone metalen om te zetten in goud.

Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht op de Zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.

Meest gelezen