foto thebigapple2016.blogspot.com

New York opent overmorgen nieuw museum van het Vrijheidsbeeld

Donderdag opent in New York het nieuwe museum van het Vrijheidsbeeld. De bouw begon 3 jaar geleden. Het is een gratis museum. Elk jaar nemen 4 en een half miljoen toeristen de ferry in Manhatten naar het beroemde standbeeld. Die mensen zullen allicht ook het museum aandoen op de uiterste punt van Liberty Island, op een steenworp van het beeld. Maar het museum en het beeld zijn ook controversieel.  

Het nieuwe museum met een oppervlakte van 2.400 vierkante meter heeft opvallend grote ramen, en een groen dak. In het museum zijn op grote schermen foto's en films te zien over de geschiedenis van het monument ontworpen door de Franse beeldhouwer Fréderic-Auguste Bartholdi. In 1876 schonk Frankrijk het enorme beeld aan de Verenigde Staten, als geschenk bij de 100e verjaardag van het jonge land.  De vlam in de hand van het beeld is wel een kopie uit 1985.   

Vanop het groene dak van het museum zal de bezoeker heel New York kunnen omhelzen

Cameron Ringness, projectleider bouw museum

Controverse: vrijheid of uitwijzing?

Maar het vrijheidsbeeld heeft niet dezelfde betekenis voor iedereen. Voor de een is het een symbool van vrijheid, voor de andere van immigratie en uitwijzing. Vlakbij het beeld ligt Ellis Island, waar de boten met migranten uit Europa aanmeerden, waarna de landverhuizers een hard onderzoek te verduren kregen. 

"De tentoonstelling wil die 2 aspecten eerlijk tonen", zegt curator Edwin Schlossberg, "vooral nu, in deze irrationele Trump-tijd waarin het migratiedebat erg gepolariseerd verloopt". Voor de democraten is het Vrijheidsbeeld een symbool van hun strijd tegen president Trump. Tijdens de shutdown rond de jaarwisseling, toen de overheid zonder geld viel omdat het Congres geen akkoord bereikte over de financiering van de muur aan de grens met Mexico, betaalde de Democratische partij de werknemers van het Vrijheidsbeeld.  

foto bezienswaardighedengids.nl

Trump komt niet

Donald Trump komt het museum overmorgen niet openen. De eregasten zijn bijna allemaal democraten, onder meer gewezen burgemeester Bloomberg, Chelsea Clinton en Oprah Winfrey. Op 4 juli vorig jaar, de nationale feestdag, liet een anti-Trump actievoerder zich van het beeld naar beneden zakken om te protesteren tegen het Amerikaanse migratiebeleid. De politie evacueerde toen duizenden bezoekers. 

Meest gelezen