Video player inladen...

Kris Peeters (CD&V): "Wie met CD&V in een coalitie wil, zal Arco snel moeten oplossen"

Vicepremier voor CD&V Kris Peeters blijft geloven in een oplossing voor de Arco-coöperanten. Meer nog, "iedereen die in een coalitie stapt met CD&V moet weten dat we dat snel moeten oplossen", zegt hij in "Terzake". 

Kris Peeters herhaalt dat hij blijft geloven in een oplossing voor de Arco-gedupeerden. Bijna 800.000 mensen die investeerden in Arco, verloren in 2011 hun geld omdat Belfius (toen nog Dexia) failliet ging.  

Het stond nog in het akkoord dat de regering afgelopen zomer sloot: Arco-gedupeerden zouden 40 procent van hun inleg terugkrijgen. Daarvoor was 600 miljoen nodig, en een deel daarvan moest van de beursgang van de bank Belfius komen. Maar omdat Belfius uiteindelijk nog niet naar de beurs ging, krijgen ook de coöperanten voorlopig geen geld te zien. Peeters zei in januari dat hij nog hoopte op een beursgang van Belfius in april, maar ook dat is er niet van gekomen. 

Iedereen die in een coalitie stapt met CD&V moet weten dat Arco zeer snel moet worden opgelost

Kris Peeters, vicepremier voor CD&V

Toch blijft Peeters hopen op een oplossing voor de gedupeerden. Hij noemt het "een duidelijk engagement" en voelt zich gesterkt door een arrest van het Europees Hof dat dateert van 7 december. "Het is spijtig dat men het regeerakkoord niet respecteert, dat daar zeer duidelijk in was", zegt hij. Andere partijen, waaronder N-VA en Open VLD, gaven al aan dat het onwaarschijnlijk is dat er nog een oplossing komt voor de coöperanten, zeker zolang Belfius niet naar de beurs gaat.

"Visie van De Crem is niet partijstandpunt"

Binnen de CD&V-rangen was er vandaag wat ophef na uitspraken van minister Pieter De Crem (CD&V) in "De ochtend". De Crem zei daar onomwonden dat hij verder wou met de Zweedse coalitie, van CD&V, N-VA en de liberalen. "Wat mij betreft is deze coalitie, wanneer ze de meerderheid krijgt, de beste garantie om naast een goed veiligheidsbeleid ook een goed economisch beleid te voeren", klonk het. Een coalitie met socialisten of groenen ziet De Crem "op dit ogenblik" niet zitten.

(lees verder onder de video)

Video player inladen...

Dat is niet het standpunt van de partij, verduidelijkt Peeters nu in "Terzake". "De visie van Pieter De Crem is gekend, maar als u vraagt naar het partijstandpunt zijn we heel duidelijk: de kiezer kan een stem uitbrengen en dan zullen we zien welke coalities daar uitkomen." Peeters sluit wel uit dat hij premier wordt, een post waar hij in 2014 wel voor ging. 

Bekijk hieronder het interview met Kris Peeters in "Terzake":

Video player inladen...

Meest gelezen