Video player inladen...

Buurtbewoners en landbouwers protesteren langs E403 tegen plannen nieuw hoogspanningsnetwerk

Langs de E403 in Lichtervelde en Ardooie, in West-Vlaanderen, protesteren verschillende landbouwers en buurtbewoners tegen de plannen van een nieuw hoogspanningsnetwerk. Dat zou vanaf 2022 aangelegd worden om het windmolenpark op zee te verbinden met een hoogspanningsstation. Netbeheerder Elia benadrukt dat er nog niets beslist is: "Het tracé is nog niet vastgelegd, er zijn nog verschillende opties."

Buurtbewoners en landbouwers hangen spandoeken aan de brug over de E403 in West-Vlaanderen en delen flyers uit aan bestuurders. Ze protesteren tégen de plannen voor de komst van een nieuw hoogspanningsnetwerk langs de E403. Vanaf 2022 zou dat er komen om het windmolenpark op zee te verbinden met een hoogspanningsstation in Avelgem. 

De actievoerders klagen dat ze de start van het project moeten vernemen via de pers. "Er zijn veel negatieve gevolgen aan die volledig geminimaliseerd worden. Denk maar aan kinderleukemie, alzheimer, het ongemak dat we krijgen dat alles geaard moet worden. En ook bij het kweken van groenten ondervinden we hinder, want de bijen kunnen niet meer zorgen voor bestuiving", zegt landbouwer Francky Snaet. 

Er zijn veel negatieve gevolgen aan die volledig geminimaliseerd worden

Buurtbewoner

Stralingsexpert Guy Vandenbosch van de KU Leuven legt uit wat de risico's zijn. "Het enige waar de wetenschap het over eens is, is dat er een statistisch verband vastgesteld is tussen het dichtbij een hoogspanningsmast leven en het voorkomen van leukemie bij zeer jonge kinderen. Dat wil niet zeggen dat het ene de oorzaak is van het andere. Maar toch, er is een statistisch verband en dus kan men maar beter voorzichtig zijn."

Ook Maurits De Ridder, van Vakgroep Volksgezondheid aan de UGent, komt tot die bevinding. Herbekijk hieronder zijn reactie in Het Journaal:

Video player inladen...

Elia: "Nog niets beslist"

Netbeheerder Elia benadrukt dat er op dit moment nog niets beslist is. "Dat is één van de voorstellen. Maar er is nog geen tracé vastgelegd, er zijn nog verschillende opties." Er worden nu verschillende infomomenten georganiseerd voor de buurtbewoners en de landbouwers.

Er is nog geen tracé vastgelegd, er zijn nog verschillende opties

Elia

Herbekijk hieronder de reportage in Het Journaal:

Video player inladen...

Meest gelezen