Video player inladen...

Alternatief concert tussen puin in Gaza als protest tegen Eurovisiesongfestival in Israël

Minder dan 100 kilometer van Tel Aviv, waar vanavond het Eurovisiesongfestival van start gaat, hebben Palestijnse muzikanten een protestconcert gegeven in Gaza. Ze speelden midden in het puin van de laatste Israëlische luchtaanvallen. "We willen hiermee het slechte gezicht van Israël laten zien, het racisme en de agressieve bezetting", zegt een van de organisatoren.  

Na de overwinning van de Israëlische zangeres Netta vorig jaar, organiseert Israël het Eurovisiesongfestival. Tel Aviv is de omstreden gaststad van het liedjesfestival.

Uit protest tegen de organisatie van het Eurovisiesongfestival in Israël houden Palestijnse bands in Gaza vanavond een alternatief concert. Het vindt plaats in het puin dat achterbleef na de meest recente Israëlische bombardementen, begin deze maand.

AFP or licensors

"Aan de Verenigde Staten, aan het Westen, wees geen onderdeel van de bezetting", was de oproep van Kamel Musallam, een van de organisatoren van het concert. Volgens hem is het Eurovisiesongfestival voor Israël "slechts een excuus om zijn brutale misdaden tegen de Palestijnen, vooral tegen die in Gaza, te verdoezelen". 

Aan het Westen: Wees geen onderdeel van de bezetting

Musallam en de Palestijnse muzikanten staan niet alleen met hun kritiek. In de aanloop naar het fesival werden verschillende oproepen gelanceerd om het evenement in Tel Aviv te boycotten. Deelnemen komt volgens de critici neer op instemmen met het Israëlische beleid om nederzettingen te bouwen op Palestijns grondgebied.

Maar geen enkele delegatie heeft haar deelname afgezegd, en de Europese openbare omroepen, ook de VRT, zenden het Eurovisiesongfestival uit. Het is een apolitiek evenement, dat mensen juist wil samenbrengen rond muziek, zegt VRT-woordvoerder Hans Van Goethem.

Enkele tientallen mensen die het niet eens zijn met die opvatting, protesteerden vanavond bij de ingang van de VRT tegen de uitzending van het Eurovisiesongfestival vanuit Israël.

(bekijk onderstaande video en lees dan door onder de video).

Video player inladen...

Waarom het beleid van Israël tegenover de Palestijnen nog altijd zo omstreden is, vat Bert De Vroey samen in onderstaande reportage:

Video player inladen...