De foto is een archieffoto die dient als illustratie.

Saudische olie-installaties aangevallen door drones

Saudi-Arabië zegt dat in de buurt van de hoofdstad Riyad twee olie-installaties zijn aangevallen door drones. De Saudische regering spreekt van een "terroristische aanval". Afgelopen weekend werden in de buurt van de Perzische Golf ook al vier olietankers, waaronder twee Saudische, gesaboteerd. 

De twee olie-installaties (foto boven toont niet een van de installaties waarvan sprake, maar is een archieffoto die dient als illustratie) werden vanochtend aangevallen door "met explosieven geladen drones". Dat maakte de Saudische minister van Energie Khalid al-Falih bekend in een mededeling.

In een van de installaties ontstond een brand, die snel kon worden geblust maar wel enige schade aanrichtte. De getroffen installaties worden bediend door het Saudische overheidsbedrijf Aramco. Het bedrijf schortte zijn activiteiten tijdelijk op om de schade te herstellen.

Kaart met door drones getroffen pijpleiding van de Perzische Golf doorheen Saudi-Arabië naar de haven Yanbu aan de Rode Zee (lichtblauwe stippellijn).

Vóór de Saudische overheid met het bericht kwam, had ook de door Jemenitische rebellen gecontroleerde televisiezender al-Massirah al bericht over een "grote militaire operatie" op Saudische doelwitten. Volgens de zender werden zeven drones ingezet tegen "vitale" Saudische installaties.

De Houthi-rebellen hebben de drone-aanvallen van vanochtend intussen "een antwoord op de misdaden en blokkade van Saudi-Arabië in Jemen" genoemd.  "Ons volk heeft geen andere keuze dan zich met alle kracht te verdedigen", zegt Mohammed Abdelsalam, woordvoerder van Houthi-rebellen, op Twitter.

Saudi-Arabië is sinds 2015 militair betrokken bij het conflict in Jemen. De Saudi's steunen de regeringstroepen in hun strijd tegen de Houthi-rebellen, die de steun krijgen van Iran.

De aanval op de olie-installaties volgt na een ander incident afgelopen weekend. Toen werden mysterieuze "sabotagedaden" uitgevoerd op vier schepen voor de kust van de Verenigde Arabische Emiraten, waaronder twee Saudische olietankers. 

Meest gelezen