Video player inladen...

Minder treinen vanavond en morgen na brand in seinkast Brussel-Noord, routeplanner pas morgen up-to-date

Spoorwegmaatschappij NMBS past haar dienstregeling voor vanavond en morgen aan, na een brand vanochtend in een seinkast in Brussel-Noord. Voor vandaag zijn alle P-treinen (piekuurtreinen) vanuit Brussel geschrapt, net als de S4- en S10-treinen. Ook op de andere S-lijnen zijn er wijzigingen, en enkele IC-treinen richting Brussels Airport rijden niet verder dan Brussel-Noord. Ook morgen zullen er minder treinen rijden. De informatie daarover zal ook pas morgenochtend beschikbaar zijn via de website of app van de NMBS.

Bart Crols (NMBS): "We moeten ook morgenochtend nog treinen schrappen"

Video player inladen...

Hoewel alle treinsporen tussen de stations Brussel-Noord en Brussel-Zuid opnieuw in dienst zijn, blijft er hinder op het spoor. Doordat er problemen zijn met de stroomtoevoer naar de bovenleidingen, kunnen er minder treinen door Brussel rijden. 

De chaos in de stations bleef beperkt, al was er wel wat wrevel bij de reizigers over de informatie die de NMBS verstrekte. De informatie over welke treinen reden en welke niet, en over de vertragingen, was niet dezelfde op de app van de NMBS als op de borden in de stations.

Maar er was ook minder volk in de stations, wellicht hadden veel mensen het nieuws over de brand vanmorgen al gehoord en hadden ze toch voor de auto gekozen. Het was vanmorgen drukker dan normaal op de wegen naar Brussel. Onze VRT-verkeersredactie meldde extra drukte op de invalswegen naar het centrum van Brussel, onder meer in de Leopold II-tunnel en op de Tervurenlaan. De vertragingen liepen op tot een halfuur.

NMBS laat weten dat de dienstregeling voor de rest van de avond en de ochtendspits wordt aangepast (zie hieronder). Maar wie wil weten welke treinen morgen rijden en welke niet, zal toch geduld moeten hebben tot morgenochtend.  De NMBS heeft naar eigen zeggen tijd nodig om alle aanpassingen door te voeren in de routeplanner op de website en app. 

Een overzicht van de aanpassingen voor vandaag:

  • alle P-treinen vanuit Brussel zijn afgeschaft,
  • de S4-treinen Brussel-Luxemburg - Jette - Aalst rijden niet,
  • de S10-treinen Brussel-Zuid - Dendermonde rijden niet,
  • van de S1-treinen tussen Nijvel en Antwerpen rijdt maar de helft. Vanuit Nijvel worden ze bovendien beperkt tot Brussel-Zuid en vanuit Antwerpen-Centraal tot Schaarbeek,
  • ook van de S2-treinen tussen 's-Gravenbrakel en Leuven wordt de helft geschrapt. De treinen worden vanuit Leuven beperkt tot Schaarbeek en vanuit 's-Gravenbrakel tot Brussel-Zuid,
  •  de S6-treinen Aalst - Schaarbeek worden beperkt tot Halle (en rijden dus niet verder naar Schaarbeek),
  •  de S8-treinen Brussel-Zuid - Ottignies rijden enkel tussen Schaarbeek en Ottignies,
  •  de IC-treinen Charleroi - Essen, Charleroi - Antwerpen-Noorderdokken en Binche-Turnhout maken een bijkomende stop in Schaarbeek.
  •  de IC-trein Kortrijk-Welkenraedt wordt ingeperkt tot het traject Leuven-Welkenraedt. Tussen Gent-Sint-Pieters en Kortrijk rijdt een pendeltrein,
  •  de IC-treinen Bergen - Brussels Airport Zaventem en Doornik - Brussels Airport Zaventem worden beperkt tot Brussel-Noord. De andere treinen van en naar Brussels Airport Zaventem rijden zoals normaal.

De website van de NMBS geeft hier de meest actuele stand van zaken. Voor de aangepaste treindienst van morgen kan je hier terecht.  

Brussel-Centraal tijdens de avondspits.

Ochtendspits in de war

Het treinverkeer tussen Brussel-Noord en Brussel-Zuid raakte iets voor 6.30u in beide richtingen onderbroken. Oorzaak was een brand in een elektrische seinkast aan een van de sporen in Brussel-Noord. Het Brusselse parket onderzoekt hoe die brand ontstaan is. Volgens Infrabel-woordvoerder Petit wilde vermoedelijk een dakloze vuur maken om zich te verwarmen, maar dat vuurtje sloeg over naar de elektrische seinkast, met alle gevolgen van dien. 

Het treinverkeer in de erg drukke Noord-Zuidverbinding werd eerst volledig onderbroken. Omstreeks 7.45u waren er dan vier sporen vrij in het station Brussel-Noord. 

Video player inladen...

Rond 8.45u kwam het nieuws dat álle sporen werden vrijgemaakt, maar dat er nog "technische beperkingen" waren tussen Brussel-Noord en Schaarbeek.

Bekijk hieronder onze reporter Jan Gerits live vanuit Brussel Zuid:

Video player inladen...

Vanmorgen wel chaos in Brussel en elders

Vanmorgen was er wel meer chaos en wrevel. De treinen reden naar stations aan de rand van de hoofdstad zoals Schaarbeek en Brussel-West. Het was voor de reizigers niet altijd duidelijk hoe ze van daaruit met metro, tram of bus op hun bestemming konden geraken.

Toch heeft NMBS er alles aan gedaan om de reiziger te informeren, zegt woordvoerder Dimitri Temmerman. "Vrijwel meteen hebben wij in heel wat grote stations in Vlaanderen, zoals Antwerpen Centraal, Gent Sint-Pieters en Leuven, een infopunt opgestart waar reizigers terechtkonden met al hun vragen. Er is ook extra personeel opgeroepen vanochtend om de reizigers zo veel  mogelijk te informeren", zegt Temmerman. "We adviseerden mensen ook om de app te raadplegen en aandachtig te luisteren naar de aankondigingen in het station. We zijn er vrij goed in geslaagd om de app up-to-date te houden, maar er kunnen natuurlijk altijd wijzigingen zijn op het laatste moment."

De brandweer kwam ter plaatse:

De chaotische situatie in Antwerpen, Halle en Gent:

In Berchem.

Meest gelezen