U gaat niet naar het stemhokje op 26 mei? Kans op vervolging is nihil

Wie niet gaat stemmen op 26 mei, riskeert in theorie een geldboete. Maar dat is de theorie. In de praktijk zullen de thuisblijvers geen sanctie krijgen. Wie werd opgeroepen als voorzitter of bijzitter en niet komt opdagen, riskeert wel om vervolgd te worden.

In ons land geldt opkomstplicht. Dat betekent dat u bij verkiezingen verplicht bent om naar het stemhokje te gaan, in eigen persoon of via een volmacht.  Bij de vorige federale verkiezingen in 2014 kwam net geen 90 procent van de kiezers opdagen.

Wie de opkomstplicht niet naleeft, riskeert in theorie een geldboete, van 40 tot 80 euro. Maar in de praktijk worden mensen die niet naar het stemhokje gaan toch niet vervolgd. De afwezigheidslijsten worden kennelijk niet naar de parketten gestuurd, meldt HLN en bevestigt de FOD Justitie aan onze redactie.

Het zijn de voorzitters van de stembureaus die de lijsten opmaken van afwezige kiezers. Die lijsten worden dan overgemaakt aan de vrederechter, op het hogere niveau van het kieskanton. "Maar binnen het openbaar ministerie (dat misdrijven vervolgt, nvdr.) geldt de richtlijn om enkel de afwezige voorzitters/bijzitters van de stem- en telbureaus te vervolgen. De lijsten met alle afwezige kiezers worden dus niet overgemaakt aan de parketten", klinkt het.

De vrederechters bewaren de lijsten 6 maanden, maar daarna worden die lijsten vernietigd. 

Meest gelezen