foto toerisme.mechelen.be

Waarom de Mechelse Sint-Romboutstoren maar half schoongemaakt lijkt

De Vlaamse regering maakt 320.000 euro vrij voor de restauratie van de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen. Elke Mechelaar en bezoeker van de stad denkt dan meteen aan de voltooiing van de schoonmaak van de toren. Fout! De toren is helemaal schoongemaakt. Maar zo lijkt het niet. Hoe kan dat?

Voor alle duidelijkheid: het geld gaat naar de hoogdringende restauratie van de Sacramentskapel. Wegens stabiliteitsproblemen is die mooie kapel nu ontoegankelijk. Bedoeling is om de loskomende ribstenen en gordelbogen te verankeren en verstevigen.  En de toren dan? 

Kafka in Mechelen

De provincie Antwerpen en de overkoepelende Vlaamse overheid zijn bevoegd voor het schip van de kathedraal. De restauratie van het interieur loopt al jaren. Nu komt de Sacramentskapel aan de beurt. De toren is de bevoegdheid van het aartsbisdom en de stad Mechelen. Die begonnen al in 1985 met de restauratie en grondige schoonmaak van de buitengevels. En die poetsbeurt is al lang klaar... (onthulling van het mysterie onder de afbeelding)

foto videoreportages.be

Maar als je naar bovenstaande foto kijkt, denk je toch: van onderen uit, tot aan de gulden snede, is de toren gereinigd, het bovenste stuk wacht... Neen, schijn bedriegt, ook het hoogste deel is proper. Maar het is opgetrokken in een andere steen. Voor 1985 had de hele toren door de vervuiling dezelfde grijsgrauwe kleur. Na de schoonmaak werd de kleur een stuk lichter, maar dook er een duidelijk verschil in tint op. Welnu, 5 en een halve eeuw geleden was de bleke steen opeens op. De bouwheren hebben dan maar een donkerder variant laten aanrukken. En die krijg je nooit zo bleek als de onderste etages... 

Feest!

Het een heeft niets met het ander te maken, maar uitgerekend morgen 15 mei is er een feest bovenop de toren. 100 mensen, in leeftijd tussen 25 en 40, kunnen 97 meter hoog gratis fuiven, van 18 tot 22 uur, aangevuurd door DJ Nico Morano. De reservaties zitten helaas al meer dan vol.

Bedoeling is om jonge mensen smaak te doen krijgen in ons erfgoed. Vanop de Skywalk kunnen ze ook de stad en het landschap overschouwen. De Sint-Romboutstoren is overigens Unesco Werelderfgoed. 

Nog geld voor andere monumenten

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (NVA), ook bevoegd voor erfgoed, maakt nog meer geld vrij voor enkele andere restauraties. Er gaat bijna 210.000 euro naar het herstel van de uitrusting van de steenkoolmijn van Waterschei. 1,3 miljoen gaat naar een grondige aanpak van de hele Sint-Hermesbasiliek van Ronse, de Oost-Vlaamse kathedraal van Cordoba. Vooral de crypte is uiterst uniek en boeiend.  

foto tov.be

En dan nog een verrassende: Vlaanderen investeert bijna 250.000 euro in de restauratie van de grote schoorsteen van Agfa-Gevaert in Mortsel, sinds 2016 beschermd als monument. De bakstenen schoorsteen is 90 jaar oud, en met zijn 68 meter een heuse landmark in de omgeving. De naam Gevaert is in witte baksteen gemetseld. Tot 1992 kwam er rook uit de schouw. Sindsdien nestelen er slechtvalken tegen het bouwwerk.  Schoorstenen staan al een tijdje volop in de belangstelling van monumentenzorg. 

foto gva.be

Meest gelezen