Video player inladen...

N-VA wil wettelijke pensioenleeftijd op termijn nog verhogen, dit zeggen de andere partijen

De wettelijke pensioenleeftijd moet volgens de N-VA op termijn nog verder omhoog omdat mensen steeds ouder blijven worden. Maar de Vlaams-nationalisten staan voorlopig alleen met dat idee, de andere partijen volgen Bart De Wever niet.

Volgens N-VA-voorzitter Bart De Wever is een verdere  verhoging van de wettelijke pensioenleeftijd op termijn onvermijdelijk. "Als de levensverwachting nog stijgt, moeten we een systeem introduceren waarbij mensen telkens een maand langer moeten werken", klonk het gisteravond in "Terzake". "De wettelijke pensioenleeftijd gaat omhoog als de levensverwachting stijgt. Dat is de enige manier om het systeem betaalbaar te houden."

Andere partijen volgen niet, zoals u verder in dit artikel kunt lezen. Bart De Wever noemt dat "pensioenhypocrisie". Hij deelt daarbij enkele krantenartikelen of fragmenten uit verkiezingsprogramma's waarbij Groen, CD&V, Open VLD en SP.A zich ook uitspreken pro een koppeling van de pensioenleeftijd of de loopbaanduur aan de levensverwachting. "Wij zijn eerlijk. De rest? Die keren hun kar", aldus De Wever. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat de gedeelde fragmenten dateren van voor de beslissing van de regering-Michel om de wettelijke pensioenleeftijd op te trekken tot 67 jaar.

CD&V: "Pensioenleeftijd op 67 tegen 2030. We schroeven dat niet terug, maar ook niet op"

CD&V-voorzitter Wouter Beke is het niet eens met zijn N-VA-collega. "We hebben de beslissing genomen in de vorige regering om de pensioenleeftijd op 67 jaar te brengen tegen 2030. Die schroeven wij niet terug, maar we gaan ze ook niet opschroeven", zegt Beke aan VRT NWS.

"Er zijn twee dingen die we nog moeten doen in de volgende regering: zorgen dat we een regeling vinden voor de mensen die een zwaar beroep uitoefenen en daar een ordentelijke regeling voor organiseren", aldus Beke. "Ten tweede moeten  we ook de lage pensioenen omhoogkrikken. Dát zijn onze twee prioriteiten voor de volgende regering."

Open VLD: "Niet aan de orde"

Ook bij de Vlaamse liberalen van Open VLD is er weinig of geen animo om nu al te spreken over het verder optrekken van de wettelijke pensioenleeftijd. Zij willen die op 67 houden, waar die in 2030 komt te liggen.

"De prioriteit vandaag is om ervoor te zorgen dat mensen die langer willen werken dat ook kunnen doen", zegt partijvoorzitter Gwendolyn Rutten. "Zo brengen we de werkelijke en de wettelijke pensioenleeftijd dichter bij elkaar. Dát is belangrijk, en al de rest is niet aan de orde."

Groen: "Het bedrag moet omhoog, niet de leeftijd"

"Met Groen gaat het pensioen omhoog, niet de pensioenleeftijd", twittert Groen-kopstuk Kristof Calvo. Het is hem opgevallen dat Bart De Wever in Terzake de letterlijke tekst van het N-VA-programma werd voorgelezen door SP.A-voorzitter John Crombez. "Blijkbaar is De Wever even slecht geïnformeerd over zijn eigen programma als hij is over dat van Groen", aldus een cynische Calvo, die verwijst naar de beweringen van De Wever dat Groen een belastingpartij zou zijn.

"De voorbije dagen en weken heeft Bart De Wever heel veel over andere mensen hun programma verteld, heel veel onwaarheden. Nu wordt steeds meer duidelijk waar de N-VA zelf voor staat", zegt Calvo aan VRT NWS. "In elk geval kan ik heel duidelijk zijn: met Groen in de regering komt die verhoging van de pensioenleeftijd er niet. Het pensioenbedrag moet omhoog, niet de pensioenleeftijd."

SP.A: Verlaging pensioenleeftijd is breekpunt

Het was SP.A-voorzitter John Crombez die Bart De Wever interpelleerde over het voorstel om de wettelijke pensioenleeftijd de stijgende levensverwachting te laten volgen.

Van de Vlaamse socialisten is al bekend dat zij de pensioenleeftijd terug naar 65 willen brengen, mensen moeten met pensioen kunnen na een loopbaan van 42 jaar. En voor de SP.A is dat een breekpunt voor regeringsdeelname. 

Ook bij de Franstalige socialisten alleen maar afkeuring voor het N-VA-standpunt. "Is Bart De Wever op zijn hoofd gevallen", vraagt PS-voorzitter Elio Di Rupo zich af op Twitter.

Vlaams Belang: "Onaanvaardbaar"

Net als de SP.A wil Vlaams Belang de wettelijke pensioenleeftijd op 65 zetten. De leeftijdsgrens op termijn verder optrekken tot voorbij 67 is voor de partij dan ook "onaanvaardbaar". "U bent nog niet genoeg uitgeperst", uit voorzitter Tom Van Grieken zich op Twitter.  "Bespaar op asiel, transfers naar Wallonië en het politiek systeem", oppert hij.    

PVDA: "Neen bedankt"

Ook bij de uiterst-linkse PVDA ten slotte is een "njet" te horen. Peter Mertens is daarover duidelijk op Twitter en vergezelt zijn boodschap met een meme van Bart De Wever.    

Herbekijk hieronder de reportage in Het Journaal:

Video player inladen...

Meest gelezen