Video player inladen...

"Zinzen & Van Cauwelaert" zien een "positieve boodschap van Bart De Wever" en een "opvallende lichaamstaal bij De Croo"

In tegenstelling tot de verkiezingscampagne van 2014 komt de mogelijke verhoging van de wettelijke pensioenleeftijd wel aan bod in de huidige campagne. In een debat met SP.A-voorzitter John Crombez zegt Bart De Wever (N-VA) dat die leeftijd omhoog zal moeten gaan om de pensioenen ook in de toekomst te kunnen betalen. "Een positieve boodschap, tegen het draagvlak in", vindt gewezen VRT NWS-journalist Walter Zinzen.

In het debat op "Terzake" werden verschillende hoofdstukken aangesneden. Toch vond De Tijd-journalist Rik Van Cauwelaert het een hoofs debat. "De twee heren waren opmerkelijk vriendelijk voor elkaar. Het was een schijngevecht dat daar werd opgevoerd want welke cijfers ze in dat debat ook opvoeren, we weten nooit echt zeker welke lijken er eventueel uit de kast gaan vallen", zegt Van Cauwelaert die het schouwspel vergelijkt met Piñata.

Lees verder onder de foto.

Video player inladen...

Een vriendelijk debat dus, maar toch ook een moeilijk debat, oordeelt Walter Zinzen. "Het is belangrijk wat daar verteld wordt, maar tegelijk is het toch ook heel abstract. Behalve als het over pensioenen gaat, want dan wordt het al veel concreter", vindt Zinzen.

En over die pensioenen had N-VA-voorzitter Bart De Wever een duidelijke vaststelling, namelijk, dat een verhoging van de wettelijke pensioenleeftijd nodig is om de pensioenen betaalbaar te houden. Een uitspraak die zowel Zinzen als Van Cauwelaert konden smaken. "Ik denk eerlijk gezegd dat hij gewoon niet anders kan. Want de realiteit is wat ze is. Ons systeem is momenteel niet bestand tegen de toenemende vergrijzing", stelt Van Cauwelaert vast.

Walter Zinzen sluit zich hierbij aan. "Het siert de N-VA-voorzitter dat hij toegeeft dat een verhoging de bedoeling is, zeker wetende dat er geen draagvlak voor is bij de bevolking. Dat hij het dan toch nog zegt, is positief", vindt Zinzen, die voorts benadrukt dat politici een belangrijke taak hebben om mensen van een moeilijke boodschap te overtuigen.

Lees verder onder de foto.

Video player inladen...

Iedereen minister, zo lijkt het wel in deze campagne. Onder meer bij Open VLD steken verschillende partijkopstukken hun ministeriële ambities niet onder stoelen of banken. "Toch maar opletten daarmee", waarschuwt Rik Van Cauwelaert die verwijst naar een recente peiling van Gazet van Antwerpen. "Die peiling is niet echt hoopgevend. Het is raadzaam voor de liberalen om meer te focussen op de campagne zelf dan op een eventueel ministerschap of premierschap."

Daarmee doelt Van Cauwelaert op Open VLD-voorzitter Rutten. Zij maakte bekend dat zij graag de eerste vrouwelijke premier van België zou worden.

Een openlijke sollicitatie die Walter Zinzen op de heupen werkt. "Doordat de verkiezingen samenvallen (Op 26 mei zijn het Vlaamse én federale én Europese verkiezingen, red.) worden alle niveaus voortdurend door elkaar gehaald.  Die mevrouw (Gwendolyn Rutten, red.) is lijsttrekker voor het Vlaams Parlement , maar dan wil ze vanuit het Vlaamse niveau premier worden van de federatie. Dat is toch te gek om los te lopen", aldus Zinzen.

Van Cauwelaert verwijst zo naar de lichaamstaal van Alexander De Croo, huidig vicepremier en partijgenoot van Rutten. Walter Zinzen neemt daar toch "een beetje teleurstelling" waar. Volgens Van Cauwelaert ziet Alexander De Croo dat premierschap ook wel best zitten.

Lees verder onder de video.

Video player inladen...

Op Canvas loopt sinds enkele weken het programma "Blanco", waarin Phara de Aguirre op zoek gaat naar mensen die een blancostem uitbrengen. Het thema kwam ook vanavond aan bod aan de tafel bij Ivan.

"De getuigenissen van die mensen zou er de politiek moeten toe aanzetten om eens serieus na te denken over de manier waarop de democratie in ons land wordt uitgehold door hénzelf. Door de partijen. Door de particratie", vindt Zinzen. "Je kan het de mensen haast niet kwalijk nemen. Waarom zouden ze moeten gaan stemmen voor mensen die toch niets te zeggen hebben?"

Lees verder onder de video.

Video player inladen...

Tot slot blikken we terug op de  vorige aflevering. Daarin nam Rik Van Cauwelaert het woordje "petulant" in de mond. Een woordje dat ook lang na de uitzending tot de verbeelding bleef spreken.

De voorbije 24 uur is "petulant" aan een stevige opmars bezig op Google, maar wat betekent dat woordje nu eigenlijk? "Dat is azijnig, een beetje humeurig", zegt Van Cauwelaert. "Kortom, het tegenovergestelde van wij twee."

Video player inladen...

Bekijk onderaan de integrale uitzending

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Meest gelezen