3D-laserscanner brengt mergelgroeven van Riemst in kaart

In Riemst worden de mergelgroeven in kaart gebracht, met een hoogtechnologische 3D-laserscanner. De scanner zal de ondergrond van Riemst heel gedetailleerd in kaart brengen.

Vooral in Kanne, Zichen-Zussen-Bolder en Val-Meer is die ondergrond één grote gatenkaas, door de eeuwenlange mergelwinning. De gemeente wil graag alles nu eens juist in kaart brengen, en dat kan dus met zo'n laserscanner. Die kan 360 graden ronddraaien en zorgen voor heel gedetailleerde kaarten.

Geoloog Mike Lahaye: "De scanner draait continue rond en zendt kleine pulsen uit. Die bouwt daarmee een model uit van het gangenstelsel waar wij doorheen lopen." Het resultaat is dan een plattegrond van de mergelgroeves. 

Veiligheid

De plattegrond kan gebruikt worden om instabiele plekken te spotten en stabilisatiewerken uitvoeren wanneer dat nodig is voor de veiligheid. "Maar het is ook goed voor het inventariseren van het erfgoed en de habitatgebieden van de vleermuizen vast te leggen", volgens Lahaye. Het prijskaartje van de scanner bedraagt 77.000 euro.

Meest gelezen