Video player inladen...

Alabama keurt strengste Amerikaanse abortuswet in 50 jaar goed: in bijna alle gevallen verboden

De Amerikaanse staat Alabama heeft een wet aangenomen die abortus in zo goed als alle gevallen verbiedt. De bedoeling is om de federale wet, die van abortus in heel de VS een grondrecht heeft gemaakt, onderuit te halen. De conservatieve gouverneur van Alabama moet de wet wel nog formeel goedkeuren.

Als de gouverneur haar handtekening onder de wet zet, dan krijgt Alabama de strengste abortuswet van heel Amerika. Dat wil zeggen dat abortus er in alle gevallen wordt verboden, ook in gevallen van incest en verkrachting. Alleen wanneer het leven van de moeder in gevaar is, kan een dokter een abortus uitvoeren. In alle andere gevallen riskeert hij of zij een gevangenisstraf tot 99 jaar. 

De nieuwe wet werd goedgekeurd met een meerderheid van 26 stemmen voor en 5 tegen. Alle Republikeinse parlements­leden stemden voor. Republikeins gouverneur Kay Ivey laat nog niet in haar kaarten kijken, maar ze staat bekend als een prominent tegenstander van abortus. Als ze ermee instemt, dan is de wet over 6 maanden van kracht. 

Roe versus Wade

Als de wet wordt aangenomen, dan is dat in strijd met de manier waarop het Hooggerechtshof de Amerikaanse grondwet tot nu toe heeft geïnterpreteerd.   Volgens die interpretatie mogen vrouwen voor een levensvatbare foetus zelf beslissen over een eventuele abortus. De regering mag hen daar met andere woorden geen beslissing in opleggen.  Dat principe volgde uit het beroemde arrest van het Hooggerechtshof in de zaak Roe vs Wade uit 1973. 

De afgelopen maanden keurden een tiental conservatieve staten zoals Georgia, Ohio en Kentucky strengere abortuswetten goed. Het is de bedoeling om daarmee rechtszaken uit te lokken die uiteindelijk bij het Hooggerechtshof terechtkomen en het Hof aanzetten om zijn positie te wijzigen of strenger in te vullen.  De recente benoeming van een aantal conservatieve rechters door president Trump heeft tegenstanders van abortus hoop gegeven. 

Herbekijk hieronder de reportage in "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen