Video player inladen...

Aantal kinderen met diabetes type 1 neemt sterk toe

Uit Nederlands onderzoek blijkt dat het aantal kinderen met diabetes type 1 de afgelopen 30 jaar verdubbeld is. Cijfers van het Belgisch Diabetes Register tonen aan dat de ziekte ook bij ons in opmars is. 

Diabetes type 1 is een vorm van suikerziekte waarbij het lichaam geen of onvoldoende insuline aanmaakt. De aandoening ontstaat meestal bij kinderen of volwassenen jonger dan 40 jaar. Wie de ziekte heeft, moet levenslang insuline inspuiten.  

De Nederlandse kinderarts Angelien Spaans-Hummelinck, verbonden aan de Isalakliniek in Zwolle en het Universitair Medisch Centrum Groningen, heeft vastgesteld dat het aantal kinderen dat jaarlijks de diagnose diabetes type 1 krijgt, in 30 jaar verdubbeld is. Ze kwam tot die vaststelling na onderzoek van zorggegevens van kinderen tussen 0 en 14 jaar.  De Nederlandse publieke omroep NOS bracht de cijfers gisteren onder de aandacht. 

Belgisch Diabetes Register

Cijfers van het Belgisch Diabetes Register bevestigen dat de ziekte bij kinderen onder de 15 jaar in opmars is.  Bij kinderen onder de 10 jaar is het aantal nieuwe gevallen zelfs verdubbeld in 15 jaar. "In het Belgisch Diabetes Register worden alle nieuwe gevallen van diabetes type 1 bijgehouden", legt professor Chantal Mathieu van het UZ Leuven uit. "Uit de cijfers blijkt dat het totale aantal nieuwe gevallen maar lichtjes stijgt. Maar bij kinderen onder de 10 jaar - en zelfs onder de 5 jaar - is de stijging dramatisch".  

Over de oorzaak van die toename bij kinderen is weinig bekend. Professor Mathieu: "We vermoeden dat bepaalde omgevingsfactoren, zoals virale infecties, een rol spelen. Maar zeker zijn we niet.  Binnen een  Europees project zijn we op zoek naar de oorzaken, en naar factoren die kunnen voorspellen of iemand de ziekte krijgt. Omdat diabetes type 1 vooral mensen van het kaukasische type of blanke Europeanen treft, weten we dat de ziekte voor een stuk genetisch bepaald is. Dat gaan we zeker verder onderzoeken."

Herbekijk hieronder de reportage in Het Journaal:

Video player inladen...

Meest gelezen