Archiefbeeld ter illustratie.

"Woedende" Arco-coöperanten stellen alle politieke partijen in gebreke

De belangenverenigingen van Arco-coöperanten slaan de handen in elkaar. Vanuit een nieuwe stichting, ArcoClaim, gaan ze alle politieke partijen en Beweging.net in gebreke stellen. Dat bericht van De Tijd heeft advocaat Geert Lenssens bevestigd in KIES19 op Radio 1. "Ze zijn niet alleen ongeduldig, maar ook woedend."

De 800.000 Arco-coöperanten raakten hun geld kwijt na het faillissement van de holding in de nasleep van de bankencrisis. Over een vergoeding voor hen is er nog altijd geen duidelijkheid, hoewel die afspraak ook in het vorige regeerakkoord stond.

Advocaat Geert Lenssens van het Brusselse kantoor SQ Law zegt dat de aandeelhouders van Arco "niet alleen ongeduldig zijn, maar ook woedend". 5.000 onder hen, die zich verzameld hadden in verschillende belangenverenigingen, slaan nu de handen in elkaar. De belangenverenigingen worden samengevoegd in een nieuwe stichting met de naam ArcoClaim.

In die hoedanigheid laten ze vandaag door deurwaarders een ingebrekestelling betekenen op het hoofdkwartier van alle politieke partijen en van Beweging.net. Zo'n ingebrekestelling is een juridisch middel om iemand op zijn plichten te wijzen bij een overeenkomst. 

"Ook een zaak van de politiek"

"Arco is een collectieve verantwoordelijkheid", vindt Lenssens. "De drie hoofdrolspelers zijn natuurlijk de bank Belfius, Beweging.net en nu ook de Belgische staat, omdat ze valse beloftes hebben gedaan. Ze hebben een garantie gegeven die onwettelijk was." 

Het zijn niet de Arco-coöperanten die er een politieke zaak van gemaakt hebben. Het stond zelfs in een regeerakkoord

Advocaat Geert Lenssens

En het is ook een zaak van de politiek geworden. "Het zijn niet de Arco-coöperanten die er een politieke zaak van gemaakt hebben. Het stond zelfs in een regeerakkoord hé. Ook individuele ministers als Koen Geens en Kris Peeters hebben die belofte gedaan. Die moet worden nagekomen." Gisteren herhaalde Peeters nog maar eens dat CD&V een snelle oplossing voor Arco verwacht als men met de partij in een coalitie wil.

"Schikking, net zoals bij Ageas"

De regering-Michel overwoog een beursgang van overheidsbank Belfius om de Arco-klanten te vergoeden. Maar die beursgang werd op de lange baan geschoven. Bovendien blijkt Europa niet happig te zijn op zo'n vergoeding, omdat dat dan illegale staatssteun zou zijn.

Lenssens veegt dat van tafel: "De zaak zou heel eenvoudig kunnen worden opgelost via een schikking met de bank Belfius, net zoals bij Ageas is gebeurd (daarbij werd 1,3 miljard euro uitgekeerd aan 200.000 gedupeerde Fortis-aandeelhouders, red.). Dan moet Europa niet tussenkomen."

Beluister hier het gesprek met Geert Lenssens in KIES19 op Radio 1:

Meest gelezen