Video player inladen...

Bart De Wever (N-VA) stuurt communicatie bij: "Misschien in loop van de eeuw wettelijke pensioenleeftijd aanpassen"

Een dag nadat controverse is ontstaan rond de N-VA-voorstellen over een verdere verhoging van de wettelijke pensioenleeftijd, stuurt partijvoorzitter Bart De Wever zijn communicatie bij in een videoboodschap op de sociale media. De komende regeringen zullen de wettelijke pensioenleeftijd niet verder verhogen, zegt hij, maar als de gemiddelde leeftijd blijft stijgen "zal men misschien in de loop van de eeuw die leeftijd nog moeten aanpassen".

"Als de levensverwachting nog stijgt, moeten we een systeem introduceren waarbij mensen telkens een maand langer moeten werken", moest De Wever gisteravond toegeven in Terzake. "De wettelijke pensioenleeftijd gaat omhoog als de levensverwachting stijgt. Dat is de enige manier om het systeem betaalbaar te houden." Hij deed dat nadat SP.A-voorzitter John Crombez hem een passage over de verdere verhoging van de wettelijke pensioenleeftijd uit het N-VA-programma had voorgelezen.

Laat u niets wijsmaken over de pensioenen

N-VA-voorzitter Bart De Wever

Prompt lieten CD&V en Open VLD weten dat een verdere verhoging voor wat hen betreft niet aan de orde is. Oppositiepartijen SP.A, Groen, Vlaams Belang en PVDA kregen plots extra munitie in handen om de N-VA electoraal onder vuur te nemen.

Vanmiddag heeft Bart De Wever een videoboodschap laten verspreiden. "Laat u niets wijsmaken over de pensioenen. Geloof de partijen die de putten in het verleden hebben gegraven niet. Geloof de partij die eerlijke oplossingen voor de toekomst durft voor te stellen", zegt de N-VA-voorzitter. "De wettelijke leeftijd voor het pensioen zal pas in 2030 stijgen naar 67 jaar. De werkelijke leeftijd van ons pensioen zal van 60 vandaag tegen 2030 stijgen naar 63 jaar. Daar zullen de komende regeringen niets aan veranderen."

Ook volgens Jan Jambon, de kandidaat-premier voor N-VA bij de verkiezingen, zijn de uitspraken van De Wever "uitvergroot": "Er wordt vanalles achter gezocht, terwijl we van in het begin heel duidelijk geweest zijn", zegt hij in "Terzake". "Tot 2030 zijn de zaken beveiligd, en daar gaan we ook niet meer aan morrelen", herhaalt de N-VA'er. 

Alleen als het waar is dat een kind dat vandaag geboren wordt gemiddeld 100 jaar zal worden, zal men misschien in de loop van de eeuw die leeftijd nog moeten aanpassen

N-VA-voorzitter Bart De Wever

Wat heeft De Wever dan gisteravond wel bedoeld? "Alleen als het waar is dat een kind dat vandaag geboren wordt gemiddeld 100 jaar zal worden, zal men misschien in de loop van de eeuw die leeftijd nog moeten aanpassen." Volgens De Wever zeggen alle partijen dat, als ze eerlijk zijn.    

Bekijk hier de reactie van Jan Jambon op de pensioendiscussie en lees verder onder de video: 

Video player inladen...

Dit toont dat we de discussie over pensioenen niet op een volwassen manier kunnen voeren

Arbeidseconoom Stijn Baert

En ook wetenschappers ondersteunen het standpunt van N-VA. Arbeidseconoom Stijn Baert van de UGent benadrukt in "De afspraak" dat het onrealistisch is om "hogere pensioenen te hebben én minder lang te werken", zoals SP.A en Vlaams Belang voorstellen. De discussie van vandaag "toont dat we het debat over pensioenen niet op een volwassen manier kunnen voeren." De professor stelt voor dat we voor eens en altijd de pensioenleeftijd koppelen aan de levensverwachting. Zo krijgen werknemers meer duidelijkheid en kunnen ze hun carrière beter plannen. 

Hebben we nu een pensioenstorm in een glas water meegemaakt? Volgens De Wever wel. In elk geval is duidelijk dat de discussie over de pensioenen electoraal dynamiet bevat die politieke partijen aanzienlijke schade kan berokkenen.

In "Het Journaal" legt politiek journalist Bart Verhulst uit wat de N-VA-voorzitter precies heeft gezegd, en wat dit betekent voor de verkiezingen. Bekijk hier zijn analyse: 

Video player inladen...

Meest gelezen