Video player inladen...

Begin juni legt Britse premier May brexitakkoord opnieuw voor aan parlement

In de week van 3 juni wil de Britse premier Theresa May de brexit-deal opnieuw voorleggen aan het parlement. Dat heeft een woordvoerder van de regering gezegd na een vergadering van May met Jeremy Corbyn, leider van oppositiepartij Labour.

May zat gisteravond samen met Corbyn in het Lagerhuis. "Om hem op de hoogte te brengen van onze vastbeslotenheid om de gesprekken tot een goed einde te brengen, en gehoor te geven aan de uitkomst van het referendum waarin werd gestemd om de EU te verlaten", zo omschreef een woordvoerder van de regering het onderhoud. "Daarom zullen we het brexitakkoord opnieuw voorleggen aan het parlement, in de week die begint op 3 juni."

Die timing is volgens de premier van belang om de brexit er nog door te krijgen vóór het zomerreces van het parlement, in juli. Op die manier hoopt May te voorkomen dat de Britse parlementsleden die volgende week bij de Europese verkiezingen worden verkozen, effectief in het nieuw samengestelde Europees Parlement moeten zitten. De eerste plenaire vergadering van het Europees Parlement vindt plaats op 2 juli.

"Nuttige en constructieve gesprekken"

De brexit-deal die Theresa May in november met Brussel overeenkwam, is door de Britse parlementsleden al drie keer verworpen. Londen moest daardoor om uitstel vragen voor de brexit. Het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU stond aanvankelijk gepland op 29 maart, maar is verschoven naar uiterlijk 31 oktober. Om een uitweg te zoeken uit de  impasse zijn regering en oppositie begin vorige maand onderhandelingen gestart om een compromis te vinden over de toekomstige relatie tussen Londen en Brussel.

De gesprekken die de premier gisteren met oppositieleider Corbyn voerde, werden door de regeringswoordvoerder "zowel nuttig als constructief" genoemd. Vandaag worden de besprekingen op een officieel niveau voortgezet.

Bekijk de reportage uit "Het Journaal" hier:

Video player inladen...

Meest gelezen